Şeful OMS anunţă când se termină pandemia COVID-19. „Toate ţările din lume vor fi pe un făgaş mai sănătos”

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avansat o dată care ar putea fi sfârşitul pandemiei COVID-19. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că revenirea la o viaţă normală depinde de cum va fi sub ţinută sub control răspândirea noului coronavirus.

31 ian. 2021, 09:16
Şeful OMS anunţă când se termină pandemia COVID-19. „Toate ţările din lume vor fi pe un făgaş mai sănătos”
Şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: AFP

Directorul OMS ţine cu sufletul la gură milioane de oameni din întreaga lume care vor să ştie când se termină pandemia COVID-19.

„Când vom reuşi, vom putea ţine sub control pandemia de COVID-19. Până în ianuarie 2022, vom regăsi toate ţările şi comunităţile din lume pe un făgaş mai sănătos, sigur şi sustenabil pentru viitor”, a scris dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS, pe Twitter.

Citeşte şi: OMS, avertisment privind distribuţia vaccinurilor: Aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia

Între timp, o echipă a OMS investighează originile COVID-19 în oraşul Wuhan din China. Experţii sunt aşteptaţi să viziteze duminică piaţa Huanan, cel mai mare centru unde se comercializează fructe de mare şi unde a fost depistat iniţial noul coronavirus (COVID-19), transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Piaţa este acum păzită în permanenţă, iar accesul publicului a fost strict restricţionat de când centrul a fost închis la începutul anului 2020.

Unii diplomaţi chinezi şi presa de stat au precizat că piaţa Huanan nu este locul de origine al pandemiei de COVID-19 şi au avansat teorii conform cărora virusul SARS-COV-2 ar proveni din altă ţară.

La 31 decembrie 2019, piaţa Huanan a fost închisă, după ce patru cazuri de pneumonie misterioasă ar fi avut legătură cu acest loc. Specialiştii afirmă că piaţa Huanan are încă un rol în urmărirea originii virusului, deoarece primul grup de cazuri a fost identificat acolo.

După ce perioada de carantină de 14 zile s-a terminat joi, echipa OMS va vizita laboratoare, pieţe şi spitale din Wuhan. Chiar dacă nu a fost anunţat un program exact, OMS a precizat că echipa vrea să viziteze piaţa Huanan şi Institutul de Virologie Wuhan.

Investigaţia OMS din Wuhan a fost afectată de întârzieri, îngrijorare privind accesul şi disputele dintre China şi Statele Unite.

De altfel, Administraţia Trump a avansat ipoteza că virusul COVID-19 ar fi putut scăpa de la Institutul de virusologie contaminând cercetători, conform Agerpres.

China, acuzată că a întârziat să reacţioneze la primele cazuri de COVID-19, încearcă încă de anul trecut să concentreze atenţia presei asupra succesului său în limitarea pandemiei pe teritoriul său.

Potrivit cifrelor oficiale, doar două persoane au murit din cauza coronavirusului de la mijlocul lunii mai.

Ţara asiatică a înregistrat 4.636 de decese de la începutul pandemiei. O cifră în contrast puternic cu cele peste 2,1 milioane înregistrate în întreaga lume.

Citeşte şi: Raed Arafat le răspunde protestatarilor care îi cer demisia: Nu voi mai sta un minut în plus dacă mi se va cere acest lucru