Şeful organismului anticorupţie bulgar, anchetat pentru afaceri imobiliare dubioase. El s-a autosuspendat din funcţie

Şeful Comisiei bulgare anticorupţie, Plamen Gheorghiev, a anunţat joi că se autosuspendă din funcţie după ce împotriva sa a fost deschisă o investigaţie pentru achiziţii imobiliare la preţuri subevaluate, acesta fiind ultimul episod al unui scandal privind astfel de achiziţii în care sunt implicaţi mai mulţi responsabili ai guvernului condus de Boiko Borisov, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
04 apr. 2019, 15:51
Şeful organismului anticorupţie bulgar, anchetat pentru afaceri imobiliare dubioase. El s-a autosuspendat din funcţie

Parchetul general bulgar a anunţat deschiderea unei anchete în urma dezvăluirilor website-ului bivol.bg despre o diferenţă semnificativă între patrimoniul imobiliar al lui Plamen Gheorghiev şi veniturile sale oficiale.

Anchetatorii îşi îndreaptă atenţia îndeosebi asupra cumpărării unor bunuri imobiliare de lux la preţuri şi cu fonduri suspecte, în special un apartament triplex cumpărat la Sofia în 2017.

Gheorghiev a reacţionat, afirmând că se consideră a fi o victimă a „unei campanii calomniatoare orchestrare de persoane vizate” de activitatea sa. El a fost numit cu un an în urmă la conducerea Comisiei bulgare anticorupţie, un organism independent creat în urma solicitărilor Uniunii Europene de intensificare a luptei împotriva corupţiei, un fenomen endemic în Bulgaria.

A fost deschisă în paralel şi o anchetă împotriva a doi apropiaţi ai unor responsabili de rang înalt, respectiv fiul procurorului general adjunct Borislav Sarafov şi soţia preşedintelui Curţii Supreme de Casaţie, Lozan Panov.

Premierul Boiko Borisov le-a cerut joi ”tuturor persoanelor implicate în scandaluri să demisioneze sau să-şi ia concediu pe perioada efectuării investigaţiilor”.

Noile evoluţii în acest scandal survin după ce din motive similare au demisionat la sfârşitul lunii trecute ministrul justiţiei, Ţeţka Ţaceva, doi miniştri adjuncţi, precum şi liderul majorităţii parlamentare şi mâna dreaptă a premierului Borisov, Ţvetan Ţvetanov, care a demisionat din legislativ. La fel ca Plamen Gheorghiev, lor li se reproşează că au achiziţionat apartamente de lux în capitală la preţuri mult sub cele ale pieţei.

Acest scandal, denumit de presa bulgară ‘Appartement-Gate’, a afectat serios popularitatea guvernului condus de Borisov, al cărui partid, GERB, face parte din Partidul Popular European (PPE). Conform unui sondaj recent realizat de institutul Alpha Research, GERB este creditat cu 33,9% din intenţiile de vot, aproape la egalitate cu opoziţia socialistă, cotată cu 33,4%.