Şeful Poliţiei Capitoliului a demisionat, în urma evenimentelor de miercuri şi criticilor pentru intervenţia departamentului

Steven Sund, şeful Poliţiei Capitoliului, criticat pentru răspunsul departamentului la evenimentele de miercuri, a demisionat. Demisia va intra în vigoare din 16 ianuarie, cu patru zile înainte de învestirea în funcţia de preşedinte a lui Joe Biden.

08 ian. 2021, 08:38
Şeful Poliţiei Capitoliului a demisionat, în urma evenimentelor de miercuri şi criticilor pentru intervenţia departamentului

Şeful Poliţiei Capitoliului, Steven Sund, a anunţat joi că va demisiona începând cu 16 ianuarie, conform unei scrisori citate de instituţiile de presă americane, la o zi după ce susţinătorii preşedintelui Donald Trump au atacat clădirea ce găzduieşte Senatul şi Camera Reprezentanţilor.

Demisia lui Steven Sund a fost cerută de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, după ce forţele federale responsabile cu protejarea Congresului nu au reuşit să îi împiedice pe susţinătorii violenţi ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să atace clădirea Capitoliului.

Poliţiştii sunt „frustraţi şi demoralizaţi” legat de cum lipsa conducerii a subminat răspunsul la evenimentele de miercuri, când zeci de oameni, susţinători ai lui Donald Trump, au pătruns în Capitoliu şi au comis acte de vandalism, potrivit lui Gus Papathanasiou, preşedintele sindicatului, citat de News.ro.

El a dat vina pe felul în care a fost planificată intervenţia şi i-a lăudat pe ofiţeri pentru munca depusă. Incidentele de miercuri s-au soldat cu mai mulţi răniţi, între care 14 poliţişti. Patru oameni au murit.

Şeful Poliţiei Capitoliului îşi laudă colegii şi spune că au acţionat eroic

„Punem pe primul loc viaţa, în faţa proprietăţii, ca oamenii să fie în siguranţă. Niciun membru al Congresului sau al echipei nu a fost rănit. Ofiţerii noştri şi-au făcut treaba. Partenerii noştri din forţele de ordine care ne-au ajutat au fost remarcabili”, se arată în comunicatul sindicatului preluat de NBC.

Anterior, Sund i-a lăudat pe poliţişti, numind acţiunile lor „eroice” şi a condamnat haosul drept „comportament turbulent criminal”.

Răspunsul Poliţiei Capitoliului a fost criticat pentru incapacitatea de a ţine protestatarii în afara clădirii.

Joe Biden a descris joi ca dublu standard – felul în care a reacţionat poliţia la mulţimea pro-Trump şi modul în care a intervenit, vara trecută, asupra susţinătprilor mişcării Black Lives Matter.

Protestele convocate de preşedintele în exerciţiu Donald Trump miercuri, în faţa Capitoliului, unde Congresul urma să certifice voturile electorilor în alegerile prezidenţiale şi, cu acestea, victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale, au devenit violente la scurt timp.

Citeşte şi: Joe Biden îl atacă pe Donald Trump. Cum îi numește pe cei care au participat la violențele din Washington