Şeful Poliţiei Vrancea: Atacatorul are deviaţii de comportament şi înclinaţii mistice

Femeia care a asistat la uciderea preotului Tudor Marin din Focşani a fost audiată, alături de alte persoane, iar poliţiştii au întocmit mai multe variante de portret robot, afirmă şeful Poliţiei Vrancea, precizând că atacatorul este un bărbat cu "deviaţii de comportament şi înclinaţii mistice".

RomaniaTV.net
16 iun. 2012, 13:46
Şeful Poliţiei Vrancea: Atacatorul are deviaţii de comportament şi înclinaţii mistice

Şeful Poliţiei Vrancea, comisar-şef Norel-Ionel Popescu, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax că Poliţia are mai multe variante de portret robot pentru bărbatul care l-a înjunghiat mortal pe preot, în urma semnalmentelor furnizate de femeia care a asistat la crimă, dar şi de trecători care l-ar fi văzut pe atacator.

„Sunt mai multe variante de portret robot. Oricum, este o persoană cu deviaţii de comportament şi cu înclinaţii mistice”, a spus şeful Poliţiei Vrancea.

Potrivit acestuia, anchetatorii au audiat-o pe femeia care a asistat la crimă. De asemenea, au fost audiate şi alte persoane, fiind vorba despre trecători care au furnizat diverse semnalmente ale atacatorului.

Crima de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” aflată în Piaţa Unirii din Focşani a avut loc în jurul orei 10.00, imediat după slujbă, când în lăcaşul de cult mai rămăseseră doar preotul Tudor Marin şi femeia care vindea lumânări, aceasta fiind, de altfel, singurul martor.

Femeia spune că în cursul acestei zile atacatorul a venit de două ori în biserică, fiind vorba despre un bărbat cu vârsta până în 40 de ani, înalt, care era îmbrăcatcu o cămaşă neagră. Ea afirmă că a doua oară când a venit bărbatul a mers la preot, spunându-i că vrea să îi explice citate din Biblie.

„Avea nişte foi în mână. Părintele nu a apucat să se uite. Nu era nici lumină în biserică. L-am văzut apoi pe bărbat fugind, mi-am dat seama că se întâmplase ceva rău, am început să ţip. Părintele a apucat să ajungă lângă uşa bisericii, unde s-a prăbuşit. Era plin de sânge”, a spus femeia.

La scurt timp, la faţa locului a ajuns o ambulanţă, însă echipajul medical nu l-a mai putut salva pe preot.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă, preotul a fost găsit în stop cardio-respirator, având o plagă înjunghiată în zona inimii. Cadrele medicale au încercat timp de 50 de minute să îl resusciteze pe preot, însă fără succes.

Cuţitul cu care a fost atacat preotul a fost recuperat de criminalişti, care urmează să preleveze probe ADN. De asemenea, în biserică au fost găsite şi foile pe care atacatorul le avea în mână şi care conţin pasaje din Biblie referitoare la păcat şi pedeapsă.

Pentru prinderea atacatorului, Poliţia a organizat filtre în tot municipiul Focşani, fiind instituite patrule de poliţişti şi jandrmi inclusiv în gară şi în zonele de unde pleacă microbuze.

De asemenea, şeful Serviciului Omoruri din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi un ofiţer specialist au plecat la Focşani pentru a ajuta la ancheta privind uciderea preotului.

„Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, ofiţeri specialişti din cadrul Serviciul Omoruri-Direcţia de Investigaţii Criminale- IGPR se deplasează, în regim de urgenţă, în municipiul Focşani. Specialiştii IGPR vor acorda sprijin de specialitate colegilor de la IPJ Vrancea pentru valorificarea urmelor ridicate de la faţa locului, în vederea identificării principalului suspect în cazul omorului petrecut în cursul acestei zile”, precizează Poliţia Română.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” se află în Piaţa Unirii din Focşani, unde îşi au sediul mai multe instituţii publice, între care Primăria şi Consiliul Judeţean, iar după uciderea preotului lăcaşul de cult a fost închis.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piaţa Unirii Focşani este monument istoric, fiind construită în urmă cu 352 de ani şi funcţionând ca biserică în cadrul unei mănăstiri. În perioada regimului comunist, biserica a fost închisă, fiind redeschisă imediat după revoluţie de către preotul Tudor Marin.

Preotul Tudor Marin era singurul care slujea la această bisetrică, el fiind cel care refăcut în totalitate lăcaşul de cult, care în ultimii ani a fost refăcut inclusiv pe exterior. Tot preotul Tudor Marin este şi cel care a reînfiinţat corul bisericii.

El avea doi copii, între care şi o fiică, soţia liderului sindical Vasile Marica. De altfel, Vasile Marica a ajuns la biserică imediat după crimă. „Era un om extraordinar, care mi-a dat o soţie extraordinară, sunt şocat”, a spus liderul sindical.

Enoriaşii spun că Tudor Marin, în vârstă de 69 de ani, era unul dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi preoţi din Focşani, el ajutându-i pe enoriaşi şi implicându-se în problemele lor.

Imediat după incidentul de sâmbătă, sute de persoane s-au strâns la biserică, unde au adus flori şi au aprins lumânări.

„Nu a avut duşmani pentru că era un preot nemaipomenit de bun şi sufletist”, a spus una dintre femeile venite la biserică, la aflarea veştii că preotul a fost ucis.