„Eu sper că s-a pus virgula greșit sau punctul, pentru că sincer chiar nu pot să-mi imaginez așa ceva. Nu avem nici la Hidroelectrica, nici pe departe, așa ceva. Nu am avut sau nu avem acum timp să verificăm care este adevărul, dar cu siguranță nu știu ce s-a fie prevăzut și unde s-a pus virgula, cu siguranță nu s-a executat așa ceva”, a declarat vicepremierul, promițând că va furniza ulterior date exacte despre veniturile reale ale directorului RA-APPS.
„Nici în privat nu avem așa ceva”, a adăugat acesta și a avertizat că Guvernul „trebuie să se uite cu atenție și obiectivitate peste tot”, semnalând astfel intenția de a analiza mai atent nivelul de salarizare din instituțiile publice și companiile de stat.
Discuția a pornit de la contractul de mandat al lui Marius Grăjdean, care, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, ar însuma 4,5 milioane de lei anual – echivalentul a aproape 900.000 de euro. Suma include, pe lângă salariul propriu-zis, o serie de beneficii, precum mașină de serviciu, asigurări de sănătate sau locuință de serviciu, conform surselor media.
Premierul Ilie Bolojan l-a menționat și el pe directorul RA-APPS în contextul tranzacției controversate pentru sediul Eximbank, o afacere care continuă să genereze pierderi pentru statul român.
Întrebat cum își explică faptul că directori precum Marius Grăjdean, aflat în funcție din 2015 (inițial ca interimar și din 2017 cu mandat definitiv), rămân atâția ani la conducerea unor instituții de stat, Anastasiu a declarat: „S-au făcut foarte multe greșeli în statul român”.
În urma reacțiilor publice, RA-APPS a transmis un punct de vedere oficial către Antena 3, în care precizează că suma de 4,5 milioane de lei menționată în presă nu este salariul unui singur director, ci reprezintă fondul bugetar estimat pentru anul 2025 destinat indemnizațiilor tuturor membrilor Consiliului de Administrație și ale celor 11 directori ai RA-APPS, inclusiv ai sucursalelor regiei.
Potrivit precizărilor RA-APPS, salariul lunar al directorului general este de 24.000 de lei net, iar indemnizația unui membru al Consiliului de Administrație este de 12.000 de lei net. Instituția a mai subliniat că „directorul nu beneficiază de bonusuri și prime, și nu este membru al Consiliului de Administrație”.
Conform site-ului Guvernului, în bugetul RA-APPS pe anul 2024 este prevăzută o sumă totală de 1,5 milioane de lei pentru indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație, valoare distinctă de bugetul salarial al conducerii executive.