Șeful sindicatului brutarilor din Turcia a fost arestat după ce a făcut declarații jignitoare la adresa lui Erdogan

Conducătorul unui sindicat turc din domeniul panificației a fost condamnat la închisoare, fiind acuzat de „insultarea publică a națiunii turce”, după ce a jignit guvernele lui Recep Tayyip Errdogan.

10 nov. 2022, 13:54
Șeful sindicatului brutarilor din Turcia a fost arestat după ce a făcut declarații jignitoare la adresa lui Erdogan

Cihan Kolivar, președintele Uniunii Producătorilor de Pâine a declarat că pasiunea societății pentru pâine explică de ce, de 20 de ani, sunt votate guvernele lui Erdogan. Acesta a fost arestat și acuzat că a insultat public națiunea turcă, potrivit Reuters.

Președintele a făcut declarațiile luni, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Haberturk, unde a vorbit despre inflația accelerată din Turcia.

„Pâinea este alimentul de bază pentru societăţile stupide. Vorbesc din punct de vedere ştiinţific, nu inventez – consumul pe cap de locuitor este de 210 kilograme în Turcia şi de 45-50 de kilograme în Suedia, Norvegia, Danemarca, Anglia, Japonia. Dacă societatea noastră este săturată cu pâine, astfel de guvernanţi rămân la conducere timp de 20 de ani”, a declarat Cihan Kolivar.

Purtătorul de cuvânt al partidului lui Erdogan, AK, a declarat că remarcile făcute de sindicalist constituie un discurs al urii.

Citește și: Inflația anuală din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani. Oamenii nu mai țin pasul cu creșterile prețurilor

„Pe lângă faptul că ne insultă naţiunea şi pâinea, declaraţiile acestei persoane arată că este un element al politicii de ostilitate, al politicii urii”, a transmis oficialul.

Turcia a fost criticată în repetate rânduri de grupurile care se ocupă cu drepturile omului și de aliații occidentali, considerând că limitează libertatea de exprimare, Problemele economice ale Turciei au fost puse pe seama politicilor monetare, deloc înțelepte, ale lui Erdogan. Pregătit de alegeri, președintele spune că politicile sale stimulează exporturile și investițiile și creează locuri de muncă.

Inflația Turciei a crescut în luna octombrie la un maxim al ultimilor 24 de ani, și anume la 85,5%, după ce a început să crească în 2021, după prăbușirea lirei când banca centrală a început să reducă rata dobânzii, așa cum a vrut Erdogan.

Citește și: Finanţiştii avertizează: „În următorii 10 ani vom trăi cu inflaţie mai mare decât ne aşteptăm în mod normal”