Şeful SRI, despre Legea Big Brother: Nu mai putem acţiona azi cu mijloacele lui Sherlock Holmes

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, că Legea retenţiei datelor este un instrument ce va permite SRI să acţioneze preventiv împotriva terorismului în contextul erei informatice.

13 ian. 2015, 09:51
Şeful SRI, despre Legea Big Brother: Nu mai putem acţiona azi cu mijloacele lui Sherlock Holmes

„Legea privind retenţia datelor există şi funcţionează în toate statele europene. Lipsa ei slăbeşte operaţional posibilitatea Serviciului de a investiga, de a acţiona preventiv (…) Trăim în era comunicaţiilor, era electronică. Aceste instrumente sunt folosite de terorişti, de exponenţi ai crimei organizate. Pentru ca oamenii să trăiască în linişte, să-şi ducă în siguranţă copiii la şcoală, nu putem să acţionăm în scop preventiv în această eră cu mijloacele lui Sherlock Holmes”, a afirmat George Maior.

Directorul SRI a negat că Legea Big Brother ar periclita drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. „Văd că problema este pusă în termeni antitetici – securitate vs. libertate. Nici vorba de aşa ceva. Este vorba despre securitate pentru cetăţeni într-un stat democratic. Şi ea este o premisă fundamentală pentru exercitarea drepturilor şi libertăţilor într-un stat european, inclusiv dreptul la intimitate şi la liberă exprimare”, susţine şeful contraspionajului românesc.

Pentru a contracara suspiciunile legate de eventuale abuzuri, este invocat faptul că SRI nu a avut parte de incidente în ultima decadă legate de folosirea abuzivă a unor date. „Nu a existat, mai ales în istoria ultimilor 10 ani ai SRI, vreo problema legată de folosirea abuzivă a unor date, informaţii, de ilegalităţi, şi asta inclusiv datorita unui control juridic intern bine pus la punct. Noi dorim, inclusiv pentru legitimitatea noastră, să existe un control judecătoresc foarte clar pe acţiunile noastre şi el există. Aş vrea să subliniez că nu există riscul de folosire abuzivă a acestor instrumente absolut necesare pentru orice serviciu de informaţii”, argumentat Maior.

Acesta a spus că legea nu permite accesul la conţinutul convorbirilor telefonice, ci doar la un istoric al acestora. „Şi poliţia e lipsită de un astfel de instrument vital. Pot estima că va creşte crima organizată în viitorul apropiat din cauza lipsei acestei legi, în ciuda eforturilor de a ţine sub control acest fenomen, chiar în raport de state europene vecine”, a spus Maior.

Conform proiectului de lege, SRI va putea afla IP-urile unor persoane suspectate de diverse fapte de la operatorul serverelor, însă pentru percheziţiile informatice la utilizatorii respectivelor IP-uri rămâne obligatoriu mandatul emis de către judecător.

„Aceste legi sunt importante şi pentru sporirea capacităţii de analiză a statului român în raport de unele interese strategice ale sale, inclusiv în perspectiva ameninţărilor geopolitice din estul Europei, din perpectiva diplomaţiei, a politicii economice a statului, pentru tratarea acestei vulnerabilităţi interne legate de corupţie. Eu un spectru mai larg de situaţii care fac aceste legi necesare din perspectiva intereselor naţionale”, a adpugat George Maior.

PNL a sesizat la Curtea Constituţională Legea privind securitatea cibernetică a României, pe motiv că aceasta încalcă grav democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului.

„Cei 69 de deputați aparținând PNL care și-au exercitat dreptul de a sesiza CCR consideră că această lege încalcă grav democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului (…). Noi considerăm că principiul fundamental care este în mod evident enunțat și afirmat de CCR, principiul legalității, este încălcat prin această reglementare adoptată de Parlament„, a afirmat liderul Grupului PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban.

El a adăugat că este posibil să fie încălcat și art.148 alin.2 din Constituție, care prevede „clar” faptul că România, ca stat membru al UE, are obligația să respecte prevederile tratatelor constitutive ale UE și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu care „au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actelor de aderare”.

Potrivit lui Orban, legea menționată permite serviciilor de informații, MAI și MApN să „primească” acces fără mandat din partea unui judecător la toate informațiile care există în calculatorul unui angajat al unei bănci, administrator de rețea sau societate comercială privată.

„După opinia mea, această nouă tentativă a Guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informații și unor instituții de autoritate cum sunt MAI și MApN să intre cu bocancii în viața cetățeanului român reprezintă o gravă încălcare a democrației și o gravă încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului român. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat Ludovic Orban.

El a menționat și o serie de tentative anterioare care s-ar înscrie „pe aceeași linie și prin care s-au încercat lucruri similare”, cum ar fi legea Big Brother și cea a cartelelor prepay, care au fost declarate neconstituționale de CCR.

Considerăm că și această lege este o continuare a acestor tentative de a acorda drepturi nedemocratice unor instituții de autoritate și avem convingerea că această instituție fundamentală a statului român, care este Curtea Constituțională, va declara neconstituționalitatea și acestei legi”, a conchis deputatul.