Şeful SRI: România nu a avut niciodată în istorie un cuvânt mai mare de spus

România nu a avut niciodată în istorie un cuvânt mai mare de spus ca astăzi în plan extern, afirmă directorul SRI, George Maior, în replică la afirmațiile pe care președintele Stratfor, George Friedman, le face în lucrarea "Ținuturi de frontieră. O călătorie geopolitică în Eurasia".  

RomaniaTV.net
20 mai 2013, 15:37
Şeful SRI: România nu a avut niciodată în istorie un cuvânt mai mare de spus

Potrivit Evz, în prefața lucrării, directorul SRI polemizează cu anumite idei expuse în colecția de articole ce constituie conținutul cărții. Acesta își exprimă dezacordul față de ideea exprimată de Friedman, că alții sunt cei care aleg pentru statele din Europa de Est.

„Un lucru pe care îl înveți în Europa de Est este acela că nu alegi tu cum trăiești. Adesea aleg alții pentru tine. Asta se întâmplă deoarece țările est-europene au fost slabe și divizate. Acum se întâmplă deoarece ele încearcă să se unească cu puteri din Uniunea Europeană mai mari decât ele”, scrie Friedman.

George Maior își exprimă dezacordul față de această afirmație, despre care spune că „rezonează cu discursul care bântuie retorica publică românească, sugerând ideea „colonizării Românei” în arhitectura europeană și euroatlantică”. „Consider că această abordare reflectă o idee incocertă a ceea ce înseamnă putere statală și naționalism astăzi”, scrie directorul SRI în prefața cărții. „Totodată, denotă și dificultatea unor intelectuali americani de a înțelege proiectul european, dincolo de dimensiunea sa instituțională”.

Maior subliniază că „în realitate, România nu a avut niciodată în istorie un cuvânt mai mare de spus ca astăzi, când poate contribui activ la luarea deciziei în cele două structuri (UE și NATO – n.r.). Suntem cu atât mai suverani cu cât suntem mai participativi, iar soluția pentru România nu poate fi decât consolidarea rolului pe care îl joacă în UE și NATO și a instituțiilor în sine”.