Şeful Statului Major al Apărării, despre pericolele care pândesc România în contextul crizei din Ucraina. Generalul Daniel Petrescu confirmă că se pregăteşte mobilizarea prin lege a bărbaţilor, în caz de război

În contextul summit-ul NATO de la Madrid, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a explicat cât de expusă este România la conflictul militar din Ucraina, dar a vorbit şi de echipamentele militare din vestul NATO care vor ajunge în România până la sfârşitul anului.
Daniel Spătaru
28 iun. 2022, 15:46
Şeful Statului Major al Apărării, despre pericolele care pândesc România în contextul crizei din Ucraina. Generalul Daniel Petrescu confirmă că se pregăteşte mobilizarea prin lege a bărbaţilor, în caz de război

România se confruntă cu cele mai mari provocări de după Al Doilea Război Mondial, conflictul de la graniţele ţării noastre riscând să escaladeze înfr-o conflagraţie de mai mare amploare. Tocmai de aceea, vigilenţa este cuvântul de ordine al acestor luni. „Vedem atacuri executate de Federația Rusă cu rachetele de pe teritoriul Crimeii asupra teritoriului Ucrainei, vedem atacuri executate cu rachete de pe submarine asupra teritoriului Ucrainei sau atacuri executate cu aviația strategică. Noi monitorizăm permanent situația, nu a fost cazul până în acest moment ca vreo rachetă să devieze de la traiectoria sa. Am avut acel incident, acum câteva luni, cu o dronă care a decolat de pe teritoriul Ucrainei, a străbătut teritoriul României pentru o perioadă foarte scurtă, aproape trei minute, și a lovit în apropiere de Zagreb”, a declarat generalul Daniel Petrescu, într-un interviu acordat Europa FM.

Am mai avut o situație cu un avion care nu a răspuns la semnale, nu a putut fi identificat radio, a zburat la altitudine foarte joasă, am ridicat avioanele noastre F-16 care executau misiuni de poliție aeriană, aveam acele avioane americane despre care v-am spus că execută misiuni de patrulare aproape 24/7, și acelea au fost direcționate succesiv spre zona în care avionul respectiv zbura„, a adăugat acesta.

Şeful Statului Major a vorbit şi despre cel mai dificil moment pentru Armata Română în această perioadă scursă de la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina. „Momentul cel mai greu a fost acea lună martie în care am avut o serie de incidente atât în forțele aeriene cât și în forțele terestre care au aruncat, așa, o umbră asupra activității desfășurate de structura de forțe. Și acestea s-au produs în situația în care venim după o perioadă lungă de COVID, în care activitățile și în instituțiile de învățământ și în celelalte s-au mutat online, în care toți oamenii au fost afectați de măsurile luate și în care a trebuit să ieșim și să acționăm foarte mult„, a spus el.

Cât priveşte aşteptările pe care să le avem de la summit-ul NATO, generalul Daniel Petrescu a explicat: „În primul rând summit-ul este important pentru că se va adopta un nou concept strategic. În acest moment conceptul strategic al NATO adoptat la Summit-ul de la Lisabona în 2010 are prevederi în care se spune că Rusia este un partener și că misiunile NATO sunt concentrate, pe lângă apărarea colectivă, și pe managementul crizelor și securitatea prin cooperare.

Acest nou concept strategic va reliefa noua situație în care acțiunile Federației Ruse desfășurate și la Marea Neagră și la Marea Baltică și în Ucraina reprezintă o amenințare la securitatea NATO, că Rusia nu este un partener pentru Alianță ci este o putere care încearcă să schimbe modul de funcționare a societății internaționale bazate pe legi și pe reguli și pe principii unanim acceptate. Este un concept strategic care, după părerea mea, și importanța strategică a regiunii Mării Negre și o serie de măsuri pentru descurajare și apărare și măsuri care țin de reziliență, de investiții în apărare pe care Aliații trebuie să le facă, măsuri care țin de invitarea altor state candidate”.

Citeşte şi Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării: „Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Rusiei este minimă”

Cât priveşte personalul militar străin aflat pe teritoriul României, în prezent 300 de militari francezi sunt dislocaţi în zona Cincu, dar până la sfârşitul anului numărul lor va creşte până la 1.000. „Pe lângă acest batalion, deja avem o capabilitate de apărare antiaeriană – acel sistem Mamba dislocat la Capul Midia, desfășurat tot de Franța. Avem în continuare prezent la Mihail Kogălniceanu tot un grup de luptă american. Aceste structuri în acest moment sunt integrate și conduse de divizia multinațională”, a mai explicat generalul Petrescu.

Acesta s-a referit şi la un subiect mai sensibil al ultimelor luni, recrutarea bărbaților apți de luptă în situaţii de război. „Da, avem pe flux și un proiect de lege privind pregătirea populației pentru apărare. Acel proiect de lege se referă în principal la modul în care putem să facem serviciul militar, voluntar în termen pentru că din 2007 este suspendat serviciul militar obligatoriu, rezerva a îmbătrânit, nu am reușit să mai chemăm la pregătire.

Ca să chemi la pregătire să se instruiască pe tehnică nouă trebuie… sau ca să chemi oameni care nu au făcut serviciul de militar în termen e nevoie și de acordul structurilor sau firmelor unde lucrează. Trebuie să reglementăm foarte bine această situație. Pentru că noi desfășurăm anual exerciții de mobilizare; e adevărat că populația a fost un pic mai sensibilă în ultima perioadă referitor la desfășurarea acestor exerciții, dar aceste exerciții sunt necesare.

Citeşte şi Lipsa de autostrăzi şi poduri din România, văzută de un general american ca o mare slăbiciune strategică în caz de conflict. „Cum pot aliaţii să intervină rapid?”

Nu înseamnă că este un pericol dacă desfășurăm un exercițiu de mobilizare. Nu înseamnă că mâine vor fi chemați, dar sunt situații în care trebuie să actualizăm situația lor medicală, trebuie să vedem dacă avem cu ce să-i echipăm, să vedem dacă fluxul de echipare funcționează. Deci avem nevoie, dar nu face parte din pachetul de legi despre care am vorbit, dar este pe flux. Este în circuitul de avizare între Ministere. Va fi publicat în Procesul de Transparență Legislativă după care va fi prezentat Parlamentului. Evident că toate aceste proiecte de lege vor urma parcursul democratic și vor fi aprobate în Parlament”, a spus el.

Apărarea națională se bazează și pe cei 76.000 de militari, dar și pe efortul întregii națiuni. Noi suntem doar o parte – acea parte specializată a națiunii – care coordonează și activitățile altor instituții în situații de urgență sau în situație în care se impune să ne apărăm„, a concluzionat Şeful Statului Major, generalul Daniel Petrescu.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”