Şeful Vămii Călăraşi şi alte 12 persoane, arestaţi preventiv pentru contrabandă cu combustibil

Şeful Vămii Călăraşi, trei angajaţi ai instituţiei şi alte nouă persoane au fost arestaţi preventiv, vineri, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de contrabandă cu combustibil, prejudiciul fiind estimat la patru milioane de euro, transmtie corespondentul MEDIAFAX.

RomaniaTV.net
12 oct. 2012, 16:17
Şeful Vămii Călăraşi şi alte 12 persoane, arestaţi preventiv pentru contrabandă cu combustibil

 

Aceştia sunt acuzaţi că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în spălare de bani şi evaziune fiscală cu combustibil, prin sustragerea în totalitate sau în parte de la plata taxelor, impozitelor sau accizelor aferente, prin ascunderea beneficiarilor reali ai produselor petroliere, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la aproximativ patru milioane de euro.

Potrivit magistraţilor Tribunalului Călăraşi, decizia magistraţilor nu este definitivă, ea fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti de către avocaţii suspecţilor.

Pe numele altor trei persoane care se sustrag cercetărilor au fost emise mandate de arestare în lipsă, acestea fiind căutate de către poliţişti.

Şeful Vămii Călăraşi, Ion Voicu, este suspectat că face parte din reţeaua infracţională organizată care aducea în ţară produse petroliere pentru transformarea în combustibil lichid greu şi motorină Navo, fără plata accizelor, iar în realitate aduceau motorină Euro 5 pe care o vindeau prin intermediul unor firme fantomă.

Potrivit anchetatorilor, în realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăti comerciale „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele.

În 11 septembrie 2012, anchetatorii au făcut percheziţii în birouri şi în alte încăperi ale Vămii Călăraşi şi au audiat 13 persoane, între care şi pe şeful instituţiei, Ion Voicu. La intrarea în clădirea Parchetului, el a refuzat să declare jurnaliştilor motivele pentru care procurorii au descins la domiciliul lui şi la locul de muncă, acoperindu-şi faţa cu o haină. De la domiciliile acestora şi de la sediile instituţiei anchetatorii au ridicat mijloace de probă, documente, înscrisuri şi unităţi IT.

Treizeci şi trei de percheziţii au fost făcute atunci la locuinţele unor persoane şi la sediile mai multor societăţi comerciale din municipiile Constanţa, Bucureşti, Călăraşi şi judeţele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba şi Vâlcea, fiind vizat un grup infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili.

Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, care făceau controale formale la societăţile comerciale implicate şi le asigurau spaţii necesare funcţionării.