„Seiful Apocalipsei”, locul unde este protejată biodiversitatea planetei de o eventuală catastrofă. Cu ce a contribuit România la Depozitul Global de Seminţe

La mii de kilometri depărtare de România, în inima ghețurilor veșnice din Arctica, patrimoniul agricol al țării este păstrat în siguranță. În Svalbard, Norvegia, în celebrul „Seif al Apocalipsei”, se află dublura supremă a materialului genetic vegetal românesc – semințe care ar putea reporni agricultura națională în caz de catastrofă globală. În spatele acestei inițiative esențiale se află Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava, singura instituție din România acreditată să trimită semințe către acest depozit internațional.
Mircea Filipescu
10 iun. 2025, 21:10

Depozitul Global de Semințe din Svalbard este situat la doar 1.000 de kilometri de Polul Nord, adăpostit într-un munte de permafrost. Aici, la minus 18 grade Celsius, sunt stocate peste 1.400.000 de probe provenind din 6.300 de specii și 127 de instituții din întreaga lume. România are în prezent depozitate 1.216 probe din 76 de specii, cele mai multe fiind cereale și leguminoase esențiale pentru securitatea alimentară.

„Banca de gene trimite seminţe la Svalbard. E singura instituție din România care întrunește niște criterii pentru a include material genetic pe care îl avem noi în bancă în colecția mondială de semințe din Svalbard”, a declarat Silvia Străjeru, directorul Băncii de Gene din Suceava, pentru Antena3.

Pentru ca aceste semințe să fie acceptate în seiful arctic, instituția din Suceava a trebuit să respecte standarde internaționale riguroase.

„În primul rând, materialul pe care îl trimite trebuie să fie conservat în aceleași condiții de lungă durată, ceea ce înseamnă temperatură de păstrare de minus 18 sau minus 20 de grade Celsius, într-o bancă de gene națională, regională sau internațională. Noi păstrăm colecția de lungă durată la minus 20 de grade, nu la minus 18; dar sunt condiții similare”, explică Silvia Străjeru.

Semințele sunt ambalate în plicuri speciale, din folie de aluminiu tristratificată, vidate, pentru a le garanta impermeabilitatea și rezistența în timp.

„Materialul pe care îl trimitem acolo trebuie să reprezinte material genetic unic, iar probele trebuie să aparțină unor specii cu importanță pentru agricultură și să aibă relevanță pentru securitatea alimentară a țării de origine”, mai spune biologul.

Acordul care permite participarea României la această inițiativă globală a fost semnat în 2019 între Ministerul Agriculturii din Norvegia și Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava. Primele probe românești au fost trimise în februarie 2020 – două cutii conținând 312 probe de cereale și 104 de leguminoase proteice. În 2022, alte trei cutii cu 543 de probe au fost expediate.

Citeşte şi: Terapia HIPEC: O șansă reală pentru pacienții cu metastaze peritoneale

„Ceea ce aş vrea să subliniez este că, în octombrie 2022, cutia pe care am trimis-o la Svalbard a fost introdusă în acel depozit de către ambasadorul României în Norvegia, care și acum este ambasador acolo, domnul Cristian Bădescu”, îşi aminteşte Silvia Străjeru.

Transporturile se fac doar iarna, pentru a proteja viabilitatea semințelor.

„Noi nu trimitem în timpul verii pentru că este cald, iar noi probele astea le luăm de la minus 20 de grade și nu trebuie să le trimitem pe căldură”, explică biologul.

„Trebuie să trimitem un material cu o viabilitate apropiată de 100%; și pentru asta noi multiplicăm, regenerăm acest material și trimitem probe proaspete acolo, pentru a-și păstra viabilitatea”, spune Străjeru.

În prezent, cele mai numeroase probe românești din Svalbard sunt cele de grâu (171), porumb (148), ovăz (95) și orz (93), urmate de leguminoase precum fasolea (149 de probe) și mazărea (21). Din categoria legumelor, roșiile (67 de probe), castraveții (65) și ardeii (41) întregesc paleta genetică.

„Noi ne-am făcut misiunea pe care o avem. Asta e misiunea noastră: să avem grijă de acest patrimoniu genetic național. Și nu doar în colecția de la Suceava, ci să-l duplicăm în altă parte în caz de un cataclism, în caz că se întâmplă ceva”, subliniază șefa instituției.

Un astfel de cataclism s-a întâmplat deja în Siria, iar rolul seifului din Svalbard a fost crucial.

„Colecţia din Siria s-a pierdut în timpul războiului şi a fost recuperată. 90.000 de probe au fost recuperate de la Svalbard”, povestește biologul.

Instituția suceveană, fondată în 1990 și aflată din 2018 sub tutela Academiei de Științe Agricole și Silvice, are în prezent 23 de angajați.

„În momentul de faţă, suntem 23. Din aceşti 23, 13 sunt cercetători cu diverse specialități: avem biologi, avem chimiști, avem agronomi, ecolog. Ceea ce e foarte important este că avem un oficiu de calcul, unde avem o bază de date care încorporează absolut toate informațiile legate de probele pe care le păstrăm în colecții. Aceştia au proiectat o nouă bază de date, modernă, nu cred că are cineva ce avem noi acum. Vă spun eu că Banca de Gene de la Suceava este într-adevăr o bijuterie, așa cum îl numea regretatul președinte al Academiei, domnul profesor Valeriu Tabără”, a încheiat Silvia Străjeru.

Citeşte şi: Ce fruct trebuie să introduci vara asta în alimentaţia ta. Un kilogram costă doar 12 lei la supermarket

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Cod galben de caniculă emis de ANM pentru 26 de județe! Mercurul din termometre va urca până la 36 de grade
Bzi.ro
Iulia Albu are casă de 1,2 milioane de euro, dar mobila e reciclată! „Unele piese le-am găsit la gunoi!”
Fanatik.ro
Marian Golea știe pentru ce zodii urmează o lună perfectă: „Totul le merge perfect”
Capital.ro
Se golește complet contul de bani. Avertisment ANAF pentru români: Contactați instituția bancară
Playtech.ro
Români lăsați fără aur la vamă în Bulgaria: „Vameșii au zis că e o lege nouă, ai voie doar cu 5 grame”
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Se pregătește America să lovească instalația nucleară Fordo din Iran? Mișcările militare care sugerează o posibilă escaladare
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Lino Golden și soția lui, Delia, s-au despărțit? Semnele care arată că cei doi foști concurenți de la Power Couple au probleme în relație
Spynews
De ce este considerat un erou pilotul avionului prăbușit în India. Cum ar fi reușit să evite cu prețul vieții o catastrofă
Evz.ro
Zile fierbinți, nopți sufocante: România, prinsă în valul de caniculă. Prognoza meteo actualizată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur” a gimnasticii românești
kanald.ro
O familie de ucraineni a fost ucisă de o rachetă iraniană. Aceștia veniseră în țară pentru a-și trata fetița bolnavă de cancer
Cancan.ro
Cum a apărut îmbrăcată această tânără din Iași la Bacalaureat. Colegii au crezut că vine direct din club
Playsport.ro
De ce spune o jurnalistă celebră din SUA că după ce a vizitat toată Europa s-ar întoarce doar în Bucureşti şi...
Capital.ro
Ion Iliescu, în agonie. Medicii l-au trecut pe aparate. Breaking News!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Sandra Izbașa la 35 de ani. Campioana s-a retras de mai bine de un deceniu
stirilekanald.ro
Profesoară de 30 de ani, arestată după ce a sedus un elev de 15 ani! Ar fi întreținut relații intime cu minorul chiar în incinta școlii
Horoscop zilnic, 20 iunie 2025. Patru zodii vor avea parte de usi deschise pe toate planurile. Ziua de vineri vine cu schimbari importante
MediaFlux
Cerere scrisă pentru pagini de internet. Accesul va fi blocat!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Limitele delicate ale consimțământului în societatea românească contemporană