Semnal de alarmă pentru posesorii de pisici. Substanța din nisipul pentru litieră care poate irita plămânii și declanșa cancerul

Semnal de alarmă pentru posesorii de pisici. Argila este dăunătoare dacă este inhalată sub formă de praf. Mai mult, siliciul constituie cea mai mare parte a particulelor de praf. Aceasta nu este o situație sănătoasă nici pentru membrii umani ai gospodăriei, nici pentru animalul care folosește litiera.

16 sept. 2023, 09:28
Semnal de alarmă pentru posesorii de pisici. Substanța din nisipul pentru litieră care poate irita plămânii și declanșa cancerul
Semnal de alarmă pentru posesorii de pisici

Semnal de alarmă pentru posesorii de pisici. Culoarea albastră care se găsește adesea în litierele pentru pisici din silicagel și care indică faptul că litiera este proaspătă (devine roz în urma absorbției de umiditate) se datorează prezenței clorurii de cobalt. Aceasta, din nou, este „posibil cancerigenă” pentru oameni și cu siguranță periculoasă pentru viața acvatică și pentru mediu în general (utilizarea clorurii de cobalt a fost restricționată în Europa începând cu anul 2000, după ce a fost reclasificată ca fiind cancerigenă).

Citește și: Cum se calculează vârsta pisicilor în ani umani. Formula este extrem de simplă

Semnal de alarmă pentru posesorii de pisici

Nisipul pentru litieră poate conține mai multe ingrediente toxice. Unul dintre ele este argila bentonitică. Aceasta poate elibera în aer pulbere de siliciu cristalin care, pe lângă faptul că poate irita plămânii, este carcinogen”, arată Info Cons, pe pagina de Facebook.

Siliciu cristalin este un material natural abundent, care se găsește în piatră, sol și nisip. Se găsește, de asemenea, în beton, cărămidă, mortar și alte materiale de construcție. Siliciul cristalin se prezintă sub mai multe forme, cuarțul fiind cel mai comun. Praful de cuarț este siliciu cristalin respirabil, ceea ce înseamnă că poate fi absorbit prin respirație.

Expunerea la particule minuscule de siliciu în suspensie în aer, în principal praf de cuarț, are loc în principal în mediile industriale și profesionale. De exemplu, lucrătorii care folosesc ferăstraie manuale pentru zidărie pentru a tăia materiale precum betonul și cărămida pot fi expuși la silice în aer. Atunci când sunt inhalate, aceste particule pot pătrunde adânc în plămâni.

Principala cale de expunere pentru populația generală este inhalarea siliciului în suspensie în aer în timpul utilizării produselor comerciale care conțin cuarț. Aceste produse includ detergenți, produse cosmetice, argile și glazuri de artă, nisip pentru animale de companie, pudră de talc, mastic și vopsea.

Riscuri pentru sănătate asociate siliciului cristalin

Silicoza: Silicoza este o boală pulmonară cronică cauzată de inhalarea pe termen lung a prafului de siliciu cristalin. Aceasta poate duce la inflamații ale plămânilor, scăderea funcției respiratorii și, în cazuri severe, la cicatrizarea țesutului pulmonar.

Cancer: Există dovezi limitate, dar sugestive, că expunerea la siliciu cristalin poate crește riscul de cancer pulmonar. Praful de siliciu cristalin poate cauza leziuni la nivelul țesutului pulmonar, crescând astfel susceptibilitatea la dezvoltarea cancerului.

Boala autoimună: S-a sugerat că expunerea la siliciu cristalin poate crește riscul de apariție a unor boli autoimune, cum ar fi lupusul sistemic sau sclerodermia. Cu toate acestea, legătura exactă nu este încă pe deplin înțeleasă.

Probleme renale: În cazurile severe de silicoză, siliciul cristalin poate fi absorbit în fluxul sanguin și se poate depune în rinichi, cauzând insuficiență renală.

Alte efecte: Existența unor efecte adverse, cum ar fi iritații ale ochilor și pielii, poate fi asociată cu expunerea la siliciu cristalin.