Semnal de alarmă: primul om care a fost făcut să se sinucidă de inteligența artificială, de un chatbot precum ChatGPT

O nouă teorie a conspirației provoacă frică extremă printre oameni: scenariul apocalipsei, în relație cu încălzirea globală. AI-ul - inteligența artificială a accentuat anxietatea unui bărbat, care a decis să se sinucidă, în cele din urmă.

30 mart. 2023, 23:18
Semnal de alarmă: primul om care a fost făcut să se sinucidă de inteligența artificială, de un chatbot precum ChatGPT

Inteligența artificială a produs prima victimă: un bărbat din Belgia s-a sinucis după ce a discutat cu chatul despre „criza climatică”. 

Presa internațională scrie că belgianul, tată a doi copii, a ajuns să dezvolte o frică extremă, o anxietate, o senzație paranoică ce l-a determinat să-și pună capăt zilelor.

Chatbotul numit „Eliza” a prezentat scenarii apocaliptice legate de schimbările climatice, un subiect destul de controversat. Totuși, bărbatul, în vârstă de „peste 30 de ani” a dat crezare robotului.

 

Omul a ajuns să fie absorbit de o himeră

 

Soția omului decedat a făcut dezvăluirea, pentru presa belgiană, citată de Daily Mail:

„Fără aceste conversații cu robotul, soțul meu ar fi fost aici”, a declarat văduva.

Decesul bărbatului a alertat autoritățile, care se tem că acest eveniment ar putea reprezenta „un precedent periculos care trebuie luat foarte în serios”.

Bărbatul a început să discute cu chatbotul în urmă cu doi ani de zile. Individul a hotărât că Eliza, un computer care vorbește în baza unor algoritmi introduși de niște informaticieni, este cel mai bun confident.

„Eliza răspundea la toate întrebările. Ea a devenit confidentul lui. Ea era precum un drog, folosit de dimineața până seara, fără de care nu putea supraviețui”, a mai avertizat femeia.

 

Robotul nu a împiedicat omul să se sinucidă

 

Și mai grav este faptul că bărbatul și-a împărtășit gândurile de suicid, iar robotul nu a încercat să-l împiedice.

În urma sinuciderii, familia bărbatului decedat a vorbit cu ministrul de la Digitalizare și a atras atenția asupra pericolului social.

„Sunt deosebit de impresionat de tragedia acestei familii. Ceea ce s-a întâmplat este un precedent serios ce trebuia luat foarte în serios”, a declarat ministrul Mathieru Michel.

„Odată cu popularizarea ChatGPT, publicul larg a descoperit potențialul inteligenței artificiale. În timp ce oportunitățile sunt infinite, pericolul de a-l folosi în viața de zi cu zi trebuie luat în considerare”, a mai precizat oficialul guvernamental.

Creatorul chatbotului susține că echipa din spatele proiectului a început să lucreze pentru a-l face „mai sigur”.