Mai mulţi nutriţionişti, printre care şi Codruța Pantelimon, susţin că alimentația joacă un rol esențial în prevenirea cancerului de colon. Aceasta recomandă consumul de alimente cât mai puțin procesate și evitarea aditivilor, coloranților sau altor substanțe chimice care se găsesc frecvent în produsele de pe rafturile magazinelor.
„Din cauza alimentelor procesate, a aditivilor, coloranților și a altor agenți suntem supuși în fiecare zi la un test de anduranță, în ceea ce privește calitatea produselor de la raft. Ca să nu sufere prea mult colonul, recomand să se consume alimente cât mai puțin procesate și o hidratare corespunzătoare pentru fiecare individ”, a declarat Codruța Pantelimon pentru Click!.
Nutriţionista subliniază și importanța unui stil de viață echilibrat, fără stres excesiv: „Factorii de ordin psihologic pot influența stilul de viață. Stresul este o formă de neadaptare a organismului, la cerințele exterioare, astfel încât există un efort suplimentar, pentru a face față. Stresul negativ afectează sistemul imunitar, reducând activitatea unor celule responsabile cu protejarea organismului. Împreună cu un stil alimentar spre natural, cu o hidratare corespunzătoare și cu un somn odihnitor putem evita această boală a secolului, de temut”.
Codruța Pantelimon recomandă și consulturi medicale periodice, mai ales după vârsta de 50 de ani. De asemenea, în cazul durerilor abdominale sau al altor simptome specifice sindromului de colon iritabil (SCI), sfatul este să fie făcut un control medical imediat și adaptarea alimentației la recomandările specialiștilor.
„Apelați la medic, când începeți să aveți simptome de SCI (sindrom colon iritabil) pentru a vă recomanda un regim alimentar, pe care să-l urmați cu strictețe, dar și eliminarea sedentarismului. Mișcarea, de asemenea, face parte din tabloul organismului sănătos. Recomand atât femeilor cât și bărbaților consult periodic, mai ales după vârsta de 50 de ani, când schimbările hormonale sunt inevitabile”.
Nutriționista oferă și o listă de alimente prietenoase cu sistemul digestiv: „Așadar, alimentele ușor de digerat sunt la îndemâna voastră: afine, zmeura, mure, pepene galben, roșu, orez brun, paste integrale, făină integrală, morcovi, cartofi, dovlecei, iaurt, chefir, ouă fierte, carne slabă, cocoș, vită slabă, pește, ulei de măsline, unt și ulei cocos. Deci, evitați mâncărurile de tip fast-food, prăjelile, mezelurile, procesatele, alimentele bogate în zahăr, cafeaua, tutunul, alcoolul”.
Actorul Dorel Vișan, cunoscut pentru stilul său de viață sănătos, a povestit în cadrul podcast-ului medicului Adina Alberts despre un remediu natural pe care îl recomandă celor cu colon iritabil: „Mi-a zis cineva că suferă de colon iritabil și că orice a luat nu se rezolvă problema. I-am zis așa: „Ia-ți o mașină de făcut suc, ia o bucată de praz, de 10- 12 cm, și fă-l suc. O să iasă cam 50 de grame. Îl strecori și pui peste el 200 de grame de lapte. Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin. În fiecare zi, bei ușurel câte o cană și o să vezi că, în vreo două săptămâni, dispar problemele”. M-a sunat să îmi mulțumească. A zis că e formidabil!”.