Semnalul de alarmă tras de specialişti. La începutul anului viitor un euro ar putea sări de 5 lei. Revenirea economică, în „W”

Dan Bucşa trage un semnal de alarmă. Economistul-şef de la Unicredit Londra pentru Europa Centrală şi de Est susţine că la începutul lui 2021 nivelul cursului leu şi al moenedei europene ar putea fi între 4.90 şi 5 lei. De alfel există posibilitatea ca pentru o perioadă să se menţină cursul la peste 5 lei.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 13:58
Semnalul de alarmă tras de specialişti. La începutul anului viitor un euro ar putea sări de 5 lei. Revenirea economică, în „W”

De altfel, leul este supraevaluat cu 10-33% în comparraţie cu celelalte monede din apropiere. Revenirea leului ar putea veni abia în al doilea semestru din 2021 şi ar însemna o revenire economică în W, este viziunea lui Bucşa.

„În fiecare an leul se mai mută cu 10 bani. Aceasta este teoria mea şi ţine de câţiva ani. Probabil că se va muta şi în 2021. Dar probabil undeva pe la începutul anului viitor, leul s-ar putea muta în intervalul 4,90 – 5 lei. Este suficient? Nu. Dacă avem un scenariu de risc ar însemna ca leul să treacă temporar de 5 lei. Adică tot ce trebuie este ca BNR să nu intervină enorm pentru a-l proteja în această situaţie….şi probabil că se va duce uşor peste 5. Dar probabil după aceea, banca centrală ar interveni pentru că se uită şi la inflaţie şi la cei care au împrumutat în valută. Economistul şef subliniază că leul este semnificativ supraevaluat în raport cu monedele din Centrul Europei. Ajustat cu costurile de producţie, doar leva bulgărescă este mai puţin competitivă decât leul. Supraevaluarea leului faţă de vecinii cehi, unguri şi polonezi este între 10 şi 33%”, a declarat economistul pentru economica.net.

Totodată, economia din ţara noastră s-ar putea contracta în 2020 cu aproximativ 5%. De altfel, revenirea de anul viitor va fi, probabil, parțială.