Semne ale crize mondiale. FED majorează dobânda, măsură la care nu a mai apelal de peste 20 de ani

Rezerva Federală a SUA a majorat cu jumătate de punct procentual dobânda de referință, pentru prima dată din 2000 încoace.

04 mai 2022, 21:59
Semne ale crize mondiale. FED majorează dobânda, măsură la care nu a mai apelal de peste 20 de ani

Rezerva Federală a SUA (FED) a majorat dobânda de referință de referinta cu jumătate de punct procentual, din dorința de a contracara creșterea puternică a inflației.

Deciziile de azi vor ridica rata de referință a fondurilor federale a băncii centrale la un interval țintă între 0,75% și 1% și reprezintă cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare a Fed decisă la o întâlnire în ultimele decenii. Înăsprirea politici monetare în SUA nu se va opri aici, la următoarele întâlniri ale Fed fiind de așteptat o nuă majorare, cu încă 50 puncte de bază.

Se dau 200 de lei în plus la salariu. Veste uriaşă pentru aceşti români, se aplică de la 1 iunie 2022
Rezerva Federală a Statelor Unite a aprobat o creștere cu jumătate de punct procentual a dobânzii de politică monetară. De asemenea, FED anunțat că plănuiește să își restrângă portofoliul de active de 9 trilioane de dolari în încercarea de a ține inflația sub control. Este cea mai agresivă majorare de dobândă din ultimele două decenii, scrie Wall Street Journal.

Ritmul strâns de majorare a dobânzii reflectă temerile Fed privind creșterea rapidă a inflaţiei. Aceasta mărește riscurile la adresa planurilor Fed de a reduce stimulentelor economice adoptate în pandemie pentru a stopa recesiunea.

Chiar şi cu majorările agresive de dobândă, inflaţia ar urma să rămână mult peste ţinta Fed de 2%, pentru acest an fiind prevăzută o rată a inflaţiei de 4,1%, urmând să scadă la 2,3% abia în 2024. Creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 2,8% în 2022, o înrăutăţire faţă de avansul de 4% previzionat în decembrie.

Se schimbă banii. Ce trebuie să ştie românii, anunţ oficial de la Guvern
Majorarea de acum urmărește reducerea mai rapidă a stimulentelor economice care au determinat creșterea prețurilor.  Prețurile de consum din SUA au continuat să crească în martie, rata anuală a inflației atingând cel mai ridicat nivel din 1981 încoace. Rata anuală a inflației a accelerat la 8,5%, de la 7,9% în februarie, potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii. Inflația anuală se situează la cel mai ridicat nivel din decembrie 1981. Față de luna februarie, indicele prețurilor de consum (IPC) a urcat cu 1,2%, cea mai mare creștere lunară din 2005. Prețurile la benzină au adus jumătate din această creștere lunară. Mulți economiști anticipează că acesta este vârful actualei perioade de inflație și reflectă impactul creșterii prețurilor la alimente și energie, inclusiv după invazia Rusiei în Ucraina. Jerome Powell, președintele Fed, a arătat azi, în conderința de presă ce a urmat anunțării deciziei, că se așteaptă ca economia să facă față fără probleme acestei majorări de dobândă. Șomajul se situează la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, doar 3,6%, iar locurile de muncă vacante la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Powell crede că reducerea stimulentelor fiscale și monetare, inclusiv prin decizia de azi, va echilibra cererea și oferta din piața muncii, va reduce inflația salariilor, temperând, mai departe, și creșterea prețurilor în economie.