Semne că suferi de ergofobie - teama iraţională de a munci

Publicat: Miercuri, 14 Noiembrie 2012 12:47 // Actualizat: Miercuri, 14 Noiembrie 2012 12:47 // Sursa: RTV.net

N-ai chef să mergi la serviciu? Şeful te face să te bâlbăi şi să te treaca toate năduşelile? Colegii te inhibă cu vivacitatea lor? Este posibil să suferi de ergofobie. Dar se poate trata!

Foto: bihon.ro

Multă lume confundă ergofobia cu lenea, ceea ce este o greşeală. Lenea e o atitudine psihologică ce se caracterizează prin ostilitate faţă de orice fel de activitate care presupune efort, în timp ce ergofobia este de fapt un dezechilibru psihic care, netratat, poate avea consecinţe grave, cum ar fi alienarea socială. Dacă lenea este sporadică, ergofobia este persistentă şi de o intensitate extremă. Laura Saed, psihoterapeut şi specialist de Analiză şi Orientare Organizaţională, ne va ajuta să desluşim iţele acestei fobii.

Semne de ergofobie

În teorie, ergofobia înseamnă teama iraţională de a munci, dar ce presupune mai exact aceasta teamă, de ce ne e frică, de fapt, de orice înseamnă munca sau doar de munca de la birou? Care sunt factorii care îi influenţează negativ pe cei care suferă de acest dezechilibru psihologic? Răspunsul Laurei Saed: "Persoanele afectate de aceasta fobie sunt labile emoţional când vine vorba de următorii factori: stresul de la locul de muncă, oboseală, zgomotul, colegii de muncă, apelurile telefonice, sarcinile de serviciu, termenele limită de predare a proiectelor sau lucrărilor, proasta organizare a timpului, lipsa concediilor sau vacanţelor, lipsa motivaţiei financiare sau non-financiare."

Astfel de persoane resimt cel mai mic disconfort la cote iraţional de înalte, aşa că le este imposibil să dea randament. Au probleme cu atenţia şi memoria, sunt neglijenţi cu sarcinile de serviciu, nu se pot concentra pentru că se simt constant obosiţi, stresaţi şi preocupaţi.

Află pe Cosmopolitan.ro cum poţi să scapi de ergofobie.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 oct 22:57
Votează email 0 email
...este teama de culoarea neagră şi, de fapt, există temeri faţă de fiecare culoare, notate ca atare de specialişti. Citeşte şi Semne că suferi de ergofobie – teama iraţională de a munci Genufobia – este teama de genunchi....
1
EUR
4.7769
RON
29 Jan
noapte 1 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H