Semne care-ţi arată că ai lipsă de fier

Este normal să-ți cadă aproximativ 50-60 de fire de păr pe zi, dar când sunt mai multe și nu se regenerează, este un indiciu că ai carență de fier. Află care sunt semnele care-ți arată că ai lipsă de fier.

RomaniaTV.net
27 apr. 2016, 12:24
Semne care-ţi arată că ai lipsă de fier

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului. El are rolul de a transporta oxigenul către toate celulele organismului. În același timp fierul contribuie la formarea hemoglobinei. Femeile sunt cele mai predipuse la deficiențe de fier deoarece pierd sânge lunar, în timpul ciclului menstrual. Doza zilnică de fier recomandată pentru femei este de 18 mg, în timp ce femeile gravide au nevoie de 27 de mg.

Alimentele bogate în acest mineral sunt carnea de vită, ficatul, fasolea, cerealele integrale și legumele verzi, cum este spanacul.

Oboseală

Chiar dacă dormi suficient noaptea te trezești obosită și-ți este greu să te concentrezi ziua.Oboseala este unul dintre cele mai comune semne ale lipsei de fier, deoarece corpul nu este bine oxigenat și din acest motiv organele nu pot funcționa la întreaga lor capacitate.

Citeşte şi  Alimente care cresc nivelul de fier din organism

Infecții frecvente

Fierul este o componentă importantă pentru întărirea sistemului imunitar. Dacă acesta este slăbit, atunci organismul este predispus la acțiunea bacteriilor, care pot declanșa infecții.

Piele palidă

Acest semn apare doar la unele persoane. Hemoglobina este cea care dă pielii o ușoare tentă rozalie. Când celulele roșii nu au destul fier în componența lor se decolorează și devin mai mici, ceea ce duce la apariția tenului palid.

Citeşte şi  Anemia la copii: cauze şi tratamente naturiste

Limba umflată

Lipsa oxigenului din organism duce la mărirea mușchilor și la apariția senzației de durere. Toți mușchii sunt afectați, dar doar mușchii limbii sunt cei mai vizibili. De asemenea, pielea se crapă în colțul gurii.

Căderea părului

În combinație cu anemia, carența de fier provoacă pierderea podoabei capilare. Când oxigenul nu mai ajunge la foliculi, aceștia nu mai suștin creșterea părului până când organismul nu are toate substanțele nutritive necesare.

Toată lumea știe că oasele și dinții au nevoie de calciu pentru a se forma și menține. Iată o serie de simptome frecvente care indică lipsa de calciu din organism, cunoscută și sub denumirea de „cădere de calciu”.