Senatoarea Jipa i-a luat apărarea lui Oprea: „MAI a cumpărat o maşină care să nu fie deconspirată. Ce vină are?

Senatoarea Florina Jipa a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că maşina de lux achiziţionată de MAI, despre care Gabriel Oprea le-a vorbit colegilor de la Comisia Juridică, a fost luată pentru o subunitate din Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă, care se numeşte Acvila, şi care "nu trebuia să fie deconspirată".

24 feb. 2016, 09:55
Senatoarea Jipa i-a luat apărarea lui Oprea: „MAI a cumpărat o maşină care să nu fie deconspirată. Ce vină are?

Din ce am studiat eu, cat timp am avut la dispozitie, si din ceea ce mi-a prezentat acest minunat domn (Gabriel Oprea – n.r.), si din concluziile avocatei domnului senator Oprea, a reiesit cu claritate ca este o falsa problema.

Acest serviciu (Acvila – n.r.), care nu avea la dispozitie niciun mijloc de transport, trebuia sa achizitioneze o masina care sa nu fie deconspirata. Ce s-a intamplat in aceasta situatie. S-a facut exact sa deconspire acel autoturism. Care este vina lui Gabriel Oprea? A achizitionat masina in interesul sau? Nu, ci pentru acest serviciu din cadrul Ministerului de Interne„, a declarat Florina Jipa în plenul Senatului.

Senatoarea a spus, în debutul discursului, că nu a fost suficient timpul pe care l-au avut la dispoziţie pentru a studia dosarul lui Gabriel Oprea şi că dosarul are patru volume, iar senatorii au primit doar două.

Florina Jipa a devenit celebră pentru că l-a dat cu mir pe Dan Şova, înaintea votului din plenul Senatului, pentru ridicarea imunităţii fostului ministru, şi pentru afirmaţia „Lăsaţi-mă cu Constituţia!”.

Senatul a încuviinţat cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. Cererea a fost încuviinţată cu 71 voturi „pentru”, 52, „împotrivă” şi un vot anulat.

Senatorul UNPR Gabriel Oprea a susținut, miercuri, în ședința de plen, că este nevinovat și le-a cerut senatorilor să voteze împotrivă.  „Vreau să vă spun că sunt nevinovat. În toată cariera mea de ministru, de parlamentar, și cu ajutorul dvs., m-am bătut, în sensul bun al cuvântului, pentru drepturile militarilor din Armata Română, ale celor de la Interne, ale celorlalte instituții din domeniul securității naționale. Am reușit de cele mai multe cu ajutorul dvs. și bine am făcut. Ca viceprim-ministru și ministru de Interne nu s-a achiziționat în mod legal doar o mașină, peste 5.000 de mașini au fost achiziționate în mod legal, transparent, nu a fost nicio problemă„, a susținut Oprea în plenul Senatului.

Potrivit acestuia, pentru 2015 sunt documente, menționate inclusiv în memoriul trimis Comisiei juridice de fostul șef al DIPI, conform cărora toate instituțiile abilitate — SRI, serviciul secret al Armatei, Interne — „au identificat amenințări la adresa fostei conduceri a Ministerului de Interne, inclusiv la adresa sa.

În acest sens, Direcția de Informații și Protecție Internă au acționat în consecință și au reînființat o unitate care exista și înainte — ACVILA — pentru paza și protecția MI, plecat de la zero, în acest sens au achiziționat printre altele și o mașină. Nu am cerut eu acest lucru, se poate dovedi că sunt documente, acest fapt recunoscut în memoriul trimis Comisiei juridice de fostul șef DIPI că această mașină a fost achiziționată legal. Nu am făcut decât, ca orice ministru de Interne, să mă supun legii și acestor prevederi legale specializate. (…) Stimați colegi, acestea sunt faptele, vreau să vă spun că întotdeauna în cariera mea mi-am făcut datoria, am respectat legea, sunt nevinovat și, în consecință, vreau să votați împotriva acestei cereri„, a spus președintele UNPR.