Senatorii au aflat din presă că ANI i-a declarat ca fiind incompatibili

Senatorii au aflat din mass-media că ANI a constatat o stare de incompatibilitate în cazul lor, transmite Agerpres. Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat în cazul a 32 parlamentari, dintre care zece senatori, încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

RomaniaTV.net
13 mart. 2014, 16:17
Senatorii au aflat din presă că ANI i-a declarat ca fiind incompatibili

Cei zece senatori sunt reprezentanți atât ai partidelor din arcul de guvernare — Matei Suciu (PSD), Dumitru Bujor (UNPR), Mihai Niță (PC), Attila Lazslo Klarik (UDMR), cât și ai Opoziției — liberalii Petru Ehegartner, Sebastian Grapă, Liviu Pașca, Ionuț Zisu, Ștefan Liviu Tomoioagă, precum și senatorul independent Sorin Ilieșiu.

Contactat de Agerpres, Matei Suciu a declarat că va contesta raportul de evaluare al ANI întrucât firmele al căror administrator era nu mai aveau activitate comercială de patru, respectiv 13 ani.

„Cu siguranța voi contesta raportul ANI. Am fost acuzat că aș fi fost administrator în cazul a două societăți comerciale — S.C. Sumnicom S.R.L. și S.C. Ferma Vegetal S.R.L., dar activitatea acesteia din urmă a fost suspendată în urmă cu patru ani. Cealaltă firmă nu mai are activitate economică de mai bine de 13 ani și a fost declarată firmă inactivă în noiembrie 2012, deci înainte de a-mi începe activitatea de senator. Era o simplă formalitate să depun la Registrul Comerțului o hârtie, cu o propoziție, prin care spuneam că mă retrag din calitatea de administrator, dar eu am considerat că neavând activitate economică de atâția ani pe societăți, nu putem vorbi de administrare. Eu o să încerc să conving, în instanță, că dacă nu ai activitate economică, nu avem despre ce administrare să vorbim”, a susținut acesta.
Matei Suciu a adăugat că nu i se pare „moral” să afle despre raportul emis de ANI pe numele său din mass-media.

Și fostul senator PP-DD, care s-a înscris ulterior în UNPR și activează în grupul senatorial al PSD, Dumitru Bujor, a afirmat că se așteaptă să fie vorba doar despre o eroare „fără intenție” a Agenției.

„Obligatoriu voi contesta în instanță ceea ce susțin dumnealor fiindcă, probabil, e o scăpare a Agenției, o greșeală. Eu am respectat legea. (…) Probabil că ar fi trebuit, în momentul în care au văzut că sunt anumite neclarități, să cheme parlamentarii care au greșit și să îndrepte lucrurile. Eu știu că la mine totul este în regulă și este legal și înclin să cred că este fără intenție”, a spus Bujor, într-o declarația de presă.
Senatorul a explicat că demisia sa din funcția de administrator a trei societăți comerciale a fost depusă și înregistrată la Registrul Comerțului în timpul prevăzut de lege.

Senatorul PC, Mihai Niță, susține că nu se află în stare de incompatibilitate și opinează că numele său se regăsește pe lista întocmită de ANI ”din pricina propriei neglijențe”.

„Eu consider că nu sunt în stare de incompatibilitate. Voi contesta și instanța va hotărî. Eu am toate dovezile și sunt în favoarea mea. ANI poate să hotărască dacă emit documentele mai departe la ÎCCJ sau nu le trimit și închid dosarul. Am mare încredere că lucrurile vor fi clarificate. E adevărat că eu am primit, în urmă cu vreo cinci săptămâni, o înștiințare și punctul meu de vedere a fost transmis către ANI. Este efectiv o neglijență și a mea, pe care mi-o asum, dar niciodată nu mi-am închipuit că o firmă despre care ANI spune că eu am fost asociat și administrator, dar care a fost suspendată cu mulți ani în urmă, poate să mă aducă într-o asemenea situație. Fiind suspendată, am considerat tot timpul că, automat, și eu sunt suspendat din sarcinile de administrator. Probabil că nici eu nu am interpretat bine și nici nu am consultat un jurist la momentul respectiv”, a declarat Mihai Niță.

Senatorul UDMR, Attila Lazslo Klarik, a explicat că nu a mai deținut calitatea de reprezentant al Consiliului Județean Covasna din octombrie 2012.

„Nu știu de ce s-a ajuns la această situație. Este adevărat că am fost reprezentantul Consiliului Județean Covasna în Adunarea Generală a Acționarilor a S.C. Gospodărie Comunală S.A. Sfântu Gheorghe, în perioada 2009-2012. Am demisionat din această funcție începând cu 1 octombrie 2012 și CJ a numit un alt reprezentant și a abrogat acel articol din hotărârea prin care m-a desemnat. Acea instituție publică care m-a numit să îi reprezint interesele într-o societate comercială de proprietate publică 100% m-a revocat din acea funcție. Nu înțeleg din ce motiv consideră ANI că aș fi reprezentantul CJ atâta timp cât CJ nu consideră că sunt reprezentantul lui. De atunci, de când am demisionat, deja a numit un al doilea reprezentant”, a declarat senatorul UDMR.

Acesta a ținut să precizeze faptul că în perioada cât a fost reprezentant al CJ nu a fost retribuit pentru această activitate.

Și liberalul Petru Ehegartner a precizat că va contesta raportul de evaluare întocmit de ANI.
„Această presupusă stare de incompatibilitate sigur că o voi ataca prin mijloacele legale și sper în calea de atac la care voi apela. Nu am motive să mă îndoiesc fiindcă există soluțiile date de Înalta Curte de Casație și Justiție pe cazuri similare. (…) Eu nu am văzut raportul, nu am primit nicio înștiințare. Procedura presupune ca la momentul începerii verificării să fie făcută o înștiințare, eu nu am avut-o. Am avut doar concluzia că, în urma verificării din oficiu, s-a constatat starea de incompatibilitate. M-am dus personal să îmi susțin punctul de vedere și să prezint documentele. După momentul în care m-am prezentat la Agenție, am mai revenit prin avocat în ideea de a oferi alte date lămuritoare, dacă este cazul. Mi s-a spus: ?Nu, nu, așteptați’. Cu două-trei zile înainte de apariția în presă a acestei liste, am făcut demersul relatat”, a declarat senatorul PNL.

Petru Ehegartner a ținut să precizeze că prevederile legale privind calitatea de senator și posibilele incompatibilități îi erau cunoscute, astfel încât și-a depus demisia din calitatea de administrator a trei societăți comerciale înainte de validarea sa ca parlamentar.

Senatorul liberal Sebastian Grapă este de părere că în raportul ANI sunt „foarte multe inexactități”, adăugând că ia în calcul posibilitatea de a face o plângere penală împotriva Agenției pentru hărțuire.
„Nici nu știu dacă sunt inadecvențe sau sunt disfuncții, adică este intenționat prezentat greșit. (…) Categoric voi contesta pentru că altfel faptul că ei au emis opinia cum că sunt incompatibil poate să rămână definitivă. Mie decizia încă nu mi-a fost comunicată, că și asta este o chestiune foarte interesantă. Eu luni mă duc la ei că suntem prieteni și deja m-am obișnuit. Le voi spune să îmi dea hârtia oficială, voi semna, ca de atunci să curgă cele 45 de zile în care am dreptul să contest. Voi contesta la Curtea de Apel. Eu o să îmi fac treaba și aștept să treacă procesul, dar după aceea fac plângere penală Agenției pentru hărțuire. (…) Este rea voință. Eu cred că în România trebuie să existe o astfel de entitate, dar acolo trebuie să fie oameni capabili, nu incapabili. Legile în România se analizează coroborat”, a declarat liberalul.

El a punctat că a prezentat reprezentanților Agenției documentele prin care dovedea că și-a prezentat demisia din calitatea de administrator de societate comercială.

De asemenea, viceliderul grupului senatorial al PNL, Liviu Pașca, a precizat că nu dorește să comenteze faptul că ANI a constatat starea de incompatibilitate și în cazul său, întrucât ar fi deținut, în perioada 19 decembrie 2012 — 11 decembrie 2013, simultan, funcția de parlamentar și calitatea de administrator la SC Dr. Pașca Company S.R.L.

Senatorul independent Sorin Ilieșiu a declarat că, în cazul său, prezența numelui pe lista ANI poate fi explicată fie printr-o eroare a Agenției, fie printr-o încercare de intimidare a sa.