Senatorii caută bani în plus pentru deplasările externe. Au fost sistate cheltuielile aprobate de Antonescu

Biroul Permanent al Senatului a dispus sistarea plăţilor legate de finanţarea unor evenimente şi reexaminarea oportunităţii acestor plăţi, informează România TV. În atenția conducerii Senatului este evenimentul aniversar "150 de ani de Senat", pentru care s-au alocat 700.000 de lei. Nemulțumiți de sumele prea mari alocate, membrii BP vor să reia toate documentele la analizat.

25 mart. 2014, 09:24
Senatorii caută bani în plus pentru deplasările externe. Au fost sistate cheltuielile aprobate de Antonescu

Organizarea evenimentului a fost decisă pe vremea când Crin Antonescu era preşedinte al acestei Camere, iar secretar general liberalul Dan Mihalache.

În planul de evenimente şi cheltuieli prilejuite de aniverasarea a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, erau prevăzuţi 700.000 de lei, dintre care au fost cheltuiţi până acum 10%. În plan, erau prevăzuţi 70.000 de lei pentru achiziţia de cărţi, 40.000 pentru bannere circulare care au fost deja amplasate pe holurile Senatului şi 135.000 de lei pentru organizarea unui concert aniversar la Ateneul Român.

Decizia a fost luată la iniţiativa vicepreşedintelui Nicolae Moga (PSD) care a arătat că trebuie făcute economii deoarece bugetul pentru deplasările externe a fost deja depăşit, iar Senatul nu mai poate onora invitaţii la evenimente importante.

„Am cheltuit, până la ora asta, cu 30% mai mutl pentru deplasările externe. În ritmul ăsta, vă atenţionez că la vară nu mai avem nici un ban pentru deplasările externe”, a spus Moga în cadrul şedinţei Biroului Permanent. Până la reexaminarea oportunităţii evenimentelor din seria „150 de ani de Senat”, plăţile au fost sistate. „Am rugat secretarul general să oprească, deocamdată, aceste plăţi ca să economisim nişte bani”, a precizat acelaşi Moga.

Fostul secretar al Senatului, Dan Mihalache, iniţiator al programului, a declarat pentru stiripesurse.ro ca „este ridicol ca Senatul Romaniei sa nu sarbatoreasca 150 de ani de existenta”. El sustine ca nu are ce sa isi reproseze atat timp cat pas cu pas pregatirile si manifestarile cat si sumele aferente acestora au fost aprobate in Biroul Permanent al Senatului din care fac parte si contestatarii.

„Atunci cand am vorbit cu fostul ministru de finante, Daniel Chitoiu si al bugetului, Liviu Vinea, majorarea bugetului senatului pentru 2014, discutie la care au participat inclusiv domnul Moga (n.a. vicepresedinte al Senatului – un mare contestatar al proiectului) unul din argumente a fost si acela ca avem nevoie de bani pentru aniversarea a 150 de ani ai Senatului. Daca doresc sa mai faca economii o pot face, dar asta arata de fapt importanta pe care o arata institutiei”, a explicat fostul secretar general al Senatului.

„Din cate stiu eu la diferite capitole ale bugetului sunt sume care  puteau fi cheltuite pentru aceste manifestari pentru ca bugetul nu permitea un capitol bugetar separat pentru asta. E vorba de editarea de carti pentru care se pot gasi sponsorizari externe, sesiune solemne, produse de elemente de identitate date vizitatorilor, corpului diplomatic, demnitarilor si altor categorii de persoane.”, a spus Dan Mihalache.

In opinia sa nu s-au cheltuit foarte multi bani pana acum: „A fost aranjat foaierul Senatului si s-au confectionat acele insigne. 65.000 de lei in raport cu Bugetul Senatului nu e mare lucru.”, a mai spus el.