Senatorii democraţi anticipează o criză constituţională

Un număr de 44 de foşti senatori americani democraţi şi republicani au avertizat luni în privinţa ameninţărilor care planează în opinia lor asupra democraţiei în SUA şi şi-au exprimat îngrijorarea privind o posibilă "criză constituţională".

11 dec. 2018, 12:34
Senatorii democraţi anticipează o criză constituţională

„Împărtăşim părerea că intrăm într-o perioadă periculoasă şi simţim că avem datoria să evocăm ameninţările care planează asupra statului de drept, a Constituţiei, a instituţiilor noastre guvernamentale şi a securităţii naţionale”, au scris foştii congresmeni într-un articol publicat luni în Washington Post.

Cei 44 de foşti senatori din ambele tabere descriu situaţia ca o criză constituţională, informează Agerpres.

În contextul în care procurorul special Robert Mueller îşi continuă ancheta privind suspiciunile de colaborare a echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 şi în care o Cameră a Reprezentanţilor în majoritate democrată se pregăteşte să lanseze noi investigaţii după reînceperea activităţii parlamentare, în luna ianuarie, evenimentele anunţă o perioadă politică periculoasă, potrivit foştilor senatori.

Potrivit semnatarilor articolului, modul în care membrii Congresului vor gestiona criza va determina capacitatea naţiunii de a face faţă primei implicări a unui preşedinte american în exerciţiu într-un delict, potrivit Agerpres.

Donald Trump a fost implicat direct în plăţi către două femei în timpul campaniei sale din 2016 pentru ca ele să păstreze tăcerea asupra legăturii pe care susţineau că au avut-o cu el. Potrivit procurorilor, aceste plăţi ar fi constituit o tentativă de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.