Senatorii jurişti AU RESPINS propunerile ca referendumul să se ţină 2 zile şi eliminarea pragului

Comisia Juridică a respins toate amendamentele USL pentru referendum. NU au fost admise ELIMINAREA PRAGULUI ELECTORAL şi DESFĂŞURAREA REFENDUMULUI TIMP DE DOUĂ ZILE.
Romania TV
17 iul. 2012, 11:45
Senatorii jurişti AU RESPINS propunerile ca referendumul să se ţină 2 zile şi eliminarea pragului

Membrii comisiei juridice a Senatului au discutat, marţi după-amiază, OUG 41 privind referendumului. Senatorul Ioan Ghişe a propus, sub forma unui amendament, ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a două zile.

Un alt amendament al lui Ghişe prevedea că Guvernul este dator să asigure toate condiţiile pentru ca alegătorii să-şi exercite dreptul la vot. Prin acest amendament, senatorul liberal vrea să dea mână liberă Guvernului să decidă dacă este nevoie sau nu de un prag minim de prezenţă la vot. Ghişe a argumentat că documentele Comisiei de la Veneţia recomandă eliminarea unui prag minim de prezenţă la referendum, prag ce ar condiţiona exprimarea voinţei electoratului de o participare minimă la scrutin.

Propunerile sale au căzut la vot, dar există posibilitatea ca amendamentele să fie susţinute în plen. Preşedintele comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a precizat că, din punctul său de vedere, există argumente împotriva pragului de 50% plus unu. „Dincolo de argumentul că voturile absenţilor se adună la cele care votează NU, este şi descurajată folosirea referendumului ca instrument de consultare populară”, a declarat Greblă.

Din partea opoziţiei, Ioan Oltean (PDL) a salutat votul din comisia juridică drept unul normal. „Potrivit legii, data şi orele de desfăşurare a referendumului se anunţă cu cel puţin 20 de zile înainte, nu cu o săptămână jumătate înainte de referendum. De multe ori, Curtea Constituţională s-a pronunţat că nu este constituţional să modifice regulile în timpul jocului”, a declarat Oltean la România TV.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că a decis să promulge Legea de modificare a Legii Referendumului în forma în care respectivul act normativ a fost votat de Parlament şi aprobat de Curtea Constituţională.

Astfel, referendumul va avea loc într-o singură zi – 29 iulie, între orele 08.00 şi 20.00, cu posibilitate de prelungire a programului. Potrivit legii, preşedintele suspendat Traian Băsescu va putea fi demis majoritatea voturilor exprimate de 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot.

„Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională”, a declarat Antonescu.

Preşedintele interimar a arătat totodată că, în opinia sa, instituirea unui cvorum de participare la referendum este neconformă cu bunele practici în materie electorală.

„Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia în această materie, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate”, a menţionat Antonescu.

Crin Antonescu şi-a argumentat faptul că a promulgat legea prin faptul că a „socotit că e mai puţin important” punctul său de vedere. „Cred că în felul aceasta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere”, a explicat Antonescu.

„Aş vrea să spun că unul dintre motivele pentru care am decis promulgarea acestei legi este şi acela că, spre deosebire de alţii, înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa interesului partizan sau personal”, a mai susţinut Antonescu, precizând că România se află sub „un asalt de dezinformare”.

Antonescu a mai declarat că legea prevede foarte clar că durata desfăşurării referendumului este de o singură zi şi că oficial nu au existat niciodată discuţii pentru ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile. Conform legii, programul de votare la referendum este între orele 08.00 şi 20.00, iar Guvernul poate decide prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Ce conține gluten și cum știi dacă ai intoleranță la el. Se găsește în aceste alimente cumpărate masiv de români
Capital.ro
Lege pentru TOATE FEMEILE din România. Sumele pe care le pot primi DIRECT de la stat
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Produsule Lidl iubite de milioane de români intră la promoție!
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Monica Bârlădeanu, test pentru Valeriu Gheorghiță. Răspunsul doctorului
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de la o unitate NATO! Anchetatorii au făcut descoperiri surprinzătoare
Capital.ro
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
stirilekanald.ro
Descoperirea secolului! Breaking news!
substantial.ro
Parintele Calistrat Chifan recomanda rugaciune si calm în situatii dificile: ‘Totul e in mana lui Dumnezeu!’
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'