Senatorii se înghesuie la DEPLASĂRI EXOTICE, pe final de mandat

La sfârşit de mandat, senatorii fac coadă la deplasări externe! Asta chiar dacă bugetul Senatului nu mai permite aceste plimbări. În plus, unii senatorii pleacă în ţări străine şi cer, apoi, decontarea cheltuielilor, fără a avea, însă, acordul conducerii instituţiei.

RomaniaTV.net
26 sept. 2012, 13:41
Senatorii se înghesuie la DEPLASĂRI EXOTICE, pe final de mandat

Senatorul Toni Greblă a plecat în capitala Ciprului, Nicosia, la o conferinţă a preşedinţilor Comisiilor pentru justiţie. A plecat de la el putere, căci aprobarea deplasării a ajuns pe masa conducerii Senatului când Greblă era deja acolo.

Dovada este în stenograma ultimului Birou Permanent al Senatrului:

„Ion Vărgău: Domnule preşedinte, urgent pentru noi este vizita domnului Toni Greblă, că e în derulare şi să o aprobaţi.

Radu Berceanu: Trebuie să aprobăm să se întoarcă, să nu rămână acolo, că altfel suntem puşi în faţa faptului împlinit.

I. Vărgău: Trebuie să o validăm.

Crin Antonescu: Bun, haideţi, să vedem. În cazul domnului Greblă mai poate face cineva ceva, altceva decât să aprobe? Nu. Bun.”

Nu doar Toni Greblă a ţinut să-şi petreacă începutul de toamnă în Cipru. Au fost şi alţi doritori, dar s-a opus lor chiar Ilie Sârbu, liderul de grup al PSD. „Restul, acestea exotice, chiar dacă e toamnă, prin Cipru, să le mai lăsăm pentru mandatul care urmează, vedem dacă vom avea bani atunci„, a spus Sârbu.

Şi pedelistul Viorel Badea a vrut să profite de o întrunire la Strasbourg ca să viziteze întreaga Europă, dar s-a opus Radu Berceanu. „Domnul Badea vrea să chiulească la prima parte, vă spun eu că am fost destul în delegaţia asta şi ştiu, şi să facă o tură prin Europa, aşa, prin diverse alte locuri, la tot felul de…”, i-a înştiinţat pedelistul pe colegii săi din conducerea Senatului.

În consecinţă, Crin Antonescu i-a limitat lui Badea periplul european: „Aşa e, bun, deci aprobăm aşa, cum a propus domnul senator Berceanu, fără Nurnberg, fără Londra, fără toate celelalte.”

În total, deplasările din această lună ale senatorilor ar fi costat în jur de 100.000 de lei. Cum suma a fost de două ori mai mare decât banii disponibili, o parte din vizite au fost amânate. Senatorii fac însă demersuri pentru a obţine suplimentarea bugetului pentru deplasări externe.

Senatorii au blocat în Parlament o ordonanţă a Guvernului astfel încât să facă o modificare legislativă care să le permită să primească banii necesari pentru deplasări în străinătate, în condiţiile în care sumele erau aproape epuizate, informează România TV.

Într-o şedinţă a Biroului Permanent al Senatului, la începutul lunii septembrie, secretarul general a prezentat o situaţie privind fondurile pentru deplasări externe, analiză din care reieşea că banii sunt aproape epuizaţi. Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care oricum reducea acest fonduri ale instituţiilor publice cu 30%.

„Noi am avut prevăzuţi pentru acest an 374.053 de lei, repartizaţi pe transport internaţional şi cazare şi pe diurnă. Noi am consumat din aceşti bani, la diurnă aproximativ 66% şi la cazare şi cheltuieli de transport 98%. Până în prezent, noi avem în curs de desfăşurare o valoare de 234.487 de lei”, se arată în stenograma şedinţei.

Confruntaţi cu perspectiva sumbră a unei şederi pe plaiurile autohtone până la sfârşitul anului, senatorii au dat dovadă de inventivitate. Profitând de faptul că ordonanţa de urgenţă a Guvernului era pe ordinea de zi a plenului au căzut de acord să o retrimită la comisia de buget-finanţe astfel încât un amendament adoptat de această comisie să prevadă Senatul ca instituţie exceptată de la tăierea fondurilor pentru deplasări.