Senatorul PSD Dan Şova cere demisia lui Zegrean de la Curtea Constituţională

Senatorul PSD Dan Şova îi cere preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, să demisioneze din funcţia de judecător la Curte acuzându-l că a încălcat prevederile Legii de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale atunci când a spus că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să reprezinte România la reuniunile Consiliului European.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 11:43
Senatorul PSD Dan Şova cere demisia lui Zegrean de la Curtea Constituţională

„Solicit public demisia lui Augustin Zegrean din funcţia de preşedinte şi magistrat al Curţii Constituţionale în temeiul articolelor 64 şi 67 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. În conformitate cu aceste prevederi legale, magistraţii Curţii Constituţionale au obligaţia de a-şi îndeplini funcţia cu imparţialitate, să nu ia poziţie publică în probleme de competenţa Curţii şi să nu permită folosirea funcţiei pe care o îndeplinesc în scop de propagandă de orice fel„, susţine Şova într-un comunicat de presă.

Social-democratul aminteşte că sancţiunea legală pentru aceste fapte este încetarea calităţii de magistrat la CCR. Şova crede că Zegrean nu îşi mai merită locul în Curtea Constituţională şi prin faptul că declaraţiile sale arată necunoaşterea prevederilor constituţionale, a Legii privind tratatele şi a Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului.

Lipsa acestor cunoştinţe nu ar trebui să ne mire şi nici poziţia publică nelegală a domnului Zegrean, având în vedere că pregătirea profesională a acestuia, anterioară ocupării funcţiei de magistrat al CCR, este complet inadecvată ocupării acestei poziţii, precum şi că, în ciuda acestei lipse evidente de pregătire, preşedintele Traian Băsescu a decis prin voinţa sa exclusivă numirea sa în funcţia de magistrat al Curţii”, crede Dan Şova.

Şova argumentează că plenul Curţii are motive suficiente să se autosesizeze în cazul lui Zegrean şi să-l lase fără amandatul de judecător CCR. „În lipsa autosesizării plenului Curţii Constituţionale pentru încălcarea gravă şi evidentă a obligaţiilor de magistrat de către preşedintele CCR Augustin Zegrean, voi pune în discuţia Biroului Permanent Naţional al PSD sesizarea plenului CCR”, conchide Dan Şova.

Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Augustin Zegrean, a declarat joi, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent, precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie

Pe de altă parte, Zegrean a spus că, dacă ar da un răspuns la această întrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizări către Curtea Constituţională.

„Răspunsul se găseşte în Constituţie. Şeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu ştiu de unde a apărut această discuţie”, a afirmat Zegrean, răspunzând unei întrebări referitoare la cine ar trebui să participe la Consiliul European dintre preşedinte şi premier.

Întrebat dacă CC este competentă să se pronunţe pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus că instituţia este competentă să răspunsă oricărei întrebări legate de dreptul constituţional.