Senatul a adoptat legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe simple în anumite domenii pe perioada vacanţei parlamentare, în favoarea acestuia fiind înregistrate 94 de voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 14 abţineri

03 iun. 2013, 16:07
Senatul a adoptat legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care va lua decizia finală asupra documentului care permite Guvernului să legifereze în perioada în care Parlamentul se află în vacanţă, scrie Mediafax.

Guvernul a solicitat abilitarea de a emite ordonanţe, în vacanţa parlamentară, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, modificarea Codului fiscal, plata unor arierate, modificarea statutului administraţiilor publice locale, dar şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Autostrăzi din România.

Proiectul de lege care stabileşte domeniile în care Guvernul va putea legifera în perioada vacanţei parlamentare a fost înaintat Parlamentului, pentru dezbatere şi aprobare, primind acordul Comisiei juridice din Senat.

Executivul cere abilitarea pentru a opera rectificarea bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale, reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, măsuri privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici, modificarea Codului fiscal, dar şi a legii care prevede nivelul taxelor consulare.

De asemenea, Executivul doreşte să suplimenteze bugetul Ministerului Agriculturii pentru reîntregirea fondului european pentru pescuit, precum şi măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare.

În plus, un amendament adoptat la nivelul Comisiei juridice din Senat prevede „măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii structurilor de administrare fiscală, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative”.

Guvernul mai vrea să adopte măsuri în ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi să plătească obligaţiile financiare ale CNCAN la organismele internaţionale.

În ceea ce priveşte administraţia, Executivul urmăreşte modificarea şi completarea legii care reglementează statutul-cadru al unităţii administrative teritoriale.

În ceea ce priveşte domeniul transporturilor, se are în vedere modificarea legislaţiei privind aeroporturile, dar şi a celei privind drumurile naţionale şi autostrăzile. De altfel, un alt amendament adoptat de Comisia juridică prevede înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Autostrăzi din România.

De asemenea, Guvernul ar putea viza şi modificarea şi completarea legii privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.

Un alt domeniu cuprins în proiect priveşte mediul, ariile protejate, pescuitul şi acvacultura.

Mai mult, este vizat şi domeniul achiziţiilor publice unde ar putea fi operate modificări în sistemul de atribuire a contractelor, dar şi în legea de funcţionare a ANRMAP.

„Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege” este o ultimă prevedere a proiectului care ar urma să abiliteze Guvernul să emită ordonanţe.