Senatul a adoptat „Legea Nordis”. Limită a avansului pe care îl poate percepe dezvoltatorul şi scăderea onorariului notarului, printre prevederi

Senatul României a adoptat, în sfârșit, proiectul legislativ propus de Partidul Social Democrat (PSD), numit "legea Nordis", care reglementează avansurile pe care dezvoltatorii imobiliari le pot solicita cumpărătorilor. Inițiativa, blocată anterior în comisii, a fost reluată și modificată semnificativ, iar forma votată prevede plafoane clare pentru sumele ce pot fi cerute în diferitele etape ale tranzacției imobiliare, în scopul protejării cumpărătorilor și prevenirii abuzurilor din piața imobiliară.
Filip Stan
15 apr. 2025, 16:48
Senatul a adoptat

Potrivit noii forme a proiectului, avansurile solicitate de dezvoltatori vor fi reglementate clar în funcție de stadiul lucrărilor. Astfel, convențiile de rezervare, care pot fi încheiate pentru o perioadă maximă de 60 de zile, nu vor putea presupune sume mai mari de 5% din prețul final al imobilului. În plus, dacă în termenul stabilit nu se încheie o promisiune sau un contract de vânzare, dezvoltatorul va avea obligația să restituie integral suma achitată de cumpărător, în cel mult 30 de zile.

Pentru încheierea unei promisiuni de vânzare sau a altor documente similare, dezvoltatorul va putea solicita un avans de cel mult 15% din valoarea totală a imobilului. Pe măsură ce construcția avansează, avansul poate ajunge la 25% la finalizarea structurii de rezistență și încă 25% la finalizarea lucrărilor de instalații.

Toate sumele achitate ca avans vor fi depuse într-un cont bancar special deschis pe numele dezvoltatorului și vor putea fi utilizate exclusiv pentru lucrările de construire a imobilului respectiv. Folosirea fondurilor în alte scopuri este interzisă și va fi sancționată drastic: o amendă în cuantum de 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorului.

Inițiativa legislativă păstrează în forma adoptată un paragraf esențial din versiunea inițială a proiectului.

„La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect.”, se arată în proiect.

Proiectul mai prevede că dezvoltatorii pot încheia promisiuni de vânzare doar după ce autorizația de construire este notată în cartea funciară, după ce se face preapartamentarea pentru condominiile viitoare și se deschid cărțile funciare pentru fiecare unitate individuală. De asemenea, orice promisiune de vânzare sau cumpărare va trebui autentificată notarial, după obținerea extrasului de carte funciară.

Citeşte şi: Victor Ponta anunță că se pregătește din nou anularea alegerilor prezidențiale: ”S-a umplut găleata cu minciuni. Românii nu mai vor un candidat impus de sistem”

Un alt element important este reducerea cu 25% a onorariului notarial în cazul în care cumpărătorul este asistat de avocat la semnarea promisiunii de vânzare-cumpărare sau a contractului propriu-zis.

În cazul în care dezvoltatorul intră în insolvență, cumpărătorii și statul vor avea calitatea de creditori privilegiați, oferindu-le o garanție suplimentară în recuperarea sumelor investite.

Inițiativa PSD vine în contextul unor dezbateri politice aprinse. În 2019, PNL a depus un proiect similar, care însă nu a fost adoptat. PSD a replicat că, de la formarea actualei coaliții de guvernare, liberalii nu au solicitat rediscutarea acelui proiect. La rândul său, USR a prezentat în octombrie 2023 o propunere legislativă prin care avansul solicitat de dezvoltatori ar fi fost plafonat la 15% din valoarea imobilului. Totuși, proiectele USR și PNL au fost respinse de senatori în favoarea variantei PSD.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă din octombrie anul trecut că legislația privind proiectele imobiliare va fi modificată astfel încât dezvoltatorii să nu poată solicita, în mod normal, avansuri mai mari de 10%. Proiectul PSD a fost depus la scurt timp după acel anunț.

Noua lege urmează să intre în vigoare în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Important de menționat este că aceste prevederi nu se vor aplica retroactiv – actele și faptele juridice încheiate anterior rămân guvernate de legislația valabilă la momentul respectiv.

Proiectul adoptat de Senat va fi trimis acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Dacă va primi votul final, legea ar putea schimba semnificativ relația dintre dezvoltatori și cumpărători, asigurând o protecție mai mare celor care investesc în locuințe aflate în stadiul de proiect sau construcție.

Citeşte şi: Congresmenii americani, satisfăcuți de explicațiile președintelui Ilie Bolojan referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din luna decembrie: „Au fost mulțumiți de clarificările oferite și nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme la scrutinul din mai”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de apartamente. Lucrarea nu necesită autorizație. Vecinii n-au ce să-ți facă
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Taxele de drum se schimbă! Ce trebuie să știe transportatorii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat