Senatul a adoptat proiectul de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple, pe durata vacanţei parlamentare.

RomaniaTV.net
08 dec. 2014, 16:11
Senatul a adoptat proiectul de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare

‘Potrivit art. 115 din Constituţie, Parlamentul poate să adopte o lege specială de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, numai în domeniile care nu fac obiectul legilor organice stabilite de Constituţie. În practica parlamentară, legile de abilitare au fost adoptate înainte de încheierea sesiunilor parlamentare ordinar, astfel încât Guvernul să fie împuternicit a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare’, se arată în raportul de admitere, întocmit de către Comisia juridică a Senatului, scrie Agerpres.

Astfel, Guvernul va putea emite ordonanţe simple, de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2014 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2015, în domeniile – Finanţe publice şi Economie; Dezvoltare regională şi Administraţie publică; Sănătate, Muncă şi Protecţie socială; Fonduri europene; Justiţie; Transporturi şi infrastructură; Educaţie şi cercetare; Agricultură şi Mediu.

Atât raportul Comisiei, cât şi proiectul de lege au fost adoptate de către Senat cu 84 de voturi pentru, 17 voturi împotrivă şi opt abţineri.

Proiectul de lege urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, Cameră decizională în acest caz.