Senatul a aprobat REDUCEREA CAS cu 5% din luna octombrie 2014

Senatul a aprobat, marţi, proiectul Guvernului de modificare a Codului fiscal în sensul reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. Proiectul urmează să fie trimis la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

24 iun. 2014, 07:35
Senatul a aprobat REDUCEREA CAS cu 5% din luna octombrie 2014

Senatorii au adoptat, cu 109 voturi pentru şi o abţinere, proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator.

Proiectul prevede că CAS va scădea de la 20,8 la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.

Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014.

Comisia de de buget-finanţe din Senat a dat, luni, raport favorabil proiectului Guvernului, însă a respins un amendament al liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care prevedea reducerea CAS la angajat.

Ponta: Există surse pentru reducerea CAS în anii următori dacă se recuperează datoriile din insolvenţă

„Masa salarială în PIB a scăzut sistematic. A crescut valoric, dar procentul ei în PIB a scăzut. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a cetăţenilor a scăzut legat de acest lucru. Modul de distribuire a creşterii economice nu s-a reflectat în puterea de cumpărare. Noi propunem să se facă reducerea CAS la angajat şi atunci am în mod implicit ridicarea puterii de cumpărare şi creşterea consumului pe piaţa internă ori, dacă rămâne la angajator, să se facă o creştere de cel puţin 25-30% a salariului minim, ca să se poată echilibra”, a argumentat Hossu, potrivit Agerpres.

Proiectul Guvernului: REDUCEREA CAS la angajator prevede DIMINUAREA cotelor în funcţie de condiţiile de muncă

Senatorii au adoptat, marţi, în plen, proiectul după o pauză de consultări, solicitată de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, după ce s-a constatat că în sala de şedinţă nu sunt suficienţi senatori pentru a asigura cvorumul de şedinţă, care este de 86 de parlamentari.

Deşi la apelul nominal, care a fost reluat timp de o aproape o oră, şi-au înregistrat prezenţa 93 de senatori, în momentul în care aceştia au trebuit să aprobe ordinea de zi a plenului, numai 78 de senatori şi-au introdus cartelele în aparat.

După pauză, la apelul nominal, şi-au înregistrat prezenţa 114 senatori, cvorumul de lucru, de 86 de senatori, fiind astfel întrunit.