Senatul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a sistemului de energie regenerabilă

Senatorii au respins, luni, cererea de reexaminare a preşedintelui în cazul proiectului de lege privind sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
10 feb. 2014, 16:49
Senatul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a sistemului de energie regenerabilă

Astfel, cererea de reexaminare se referă la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

‘Proiectul de lege are ca obiect stabilirea unor măsuri pentru evitarea supracompensării sau pentru diminuarea acesteia şi pentru evitarea creării unui avantaj competitiv necuvenit pentru producătorii de energie din surse regenerabile, beneficiari ai schemei de sprijin autorizată de Comisia Europeană. Modificările Legii nr. 220/2008 au fost necesare având în vedere creşterea necontrolată a preţurilor energiei electrice pentru consumatorii finali, premisele depăşirii, în anul 2013 a capacităţilor de racordare şi de echilibrare a sistemului energetic naţional, impactul negativ asupra competitivităţii sectorului industrial şi suprapunerea creşterilor de preţ cu efectele cumulate peste calendarul de liberalizare a preţurilor la energie, în condiţiile menţinerii predictibilităţii cadrului legislativ’, se arată în raportul Comisiei economice, industrii şi servicii.

Potrivit raportului, în cererea de reexaminare preşedintele apreciază că prin lege se modifică schema de ajutor de stat privind acordarea certificatelor verzi, fără notificarea Comisiei Europene, aşa cum ar fi fost necesar potrivit articolului 108 alin. 3 al Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene.

‘Potrivit Cererii de reexaminare, Comisia Europeană a sesizat acest aspect prin două scrisori trimise în 24 iunie şi 3 octombrie 2013 Reprezentanţei Permanente a Comisiei Europene, prin care se precizează că nu a fost transmisă nicio prenotificare în acest sens’, informează raportul.

Raportul Comisiei şi proiectul de lege în forma prezentată la promulgare a fost adoptată, iar reexaminarea preşedintelui a fost respinsă.

De asemenea, senatorii au respins luni şi cererea de reexaminare a preşedintelui cu privire la proiectul de lege privind parteneriatul public-privat.

Proiectul de lege reglementează încheierea şi derularea parteneriatului public-privat, având ca obiect îmbunătăţirea şi clarificarea cadrului legislativ aplicabil proiectelor de investiţii publice. Domeniul de aplicare al proiectului de lege permite delimitarea de domeniul de aplicare al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2006, precum şi diferenţierea între concesiune şi parteneriat public-privat.

‘Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a avizat negativ cererea de reexaminare. În urma dezbaterilor membrii comisiilor (Comisia economică de industrii şi servicii, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului – n.r.) au hotărât, cu majoritate de voturi, să respingă cererea de reexaminare şi în consecinţă să adopte raport de admitere asupra Legii trimise la promulgare, fără amendamente’, se arată în raportul comun al Comisiilor economică, pentru buget şi administraţie publică.

În cererea de reexaminare, preşedintele susţine că potrivit art. 38 din noua Lege a parteneriatului public-privat, partenerul public poate să denunţe unilateral contractul de parteneriat public-privat.