Senatul a respins noua legislaţie privind minele

Plenul Senatului a respins, în şedinţa de luni, proiectul legislativ care ar fi modificat Legea minelor nr. 85/2003. Legea are un caracter organic, iar pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de 87 de voturi.

02 dec. 2013, 20:24
Senatul a respins noua legislaţie privind minele

Într-o primă fază, raportul suplimentar cu amendamente întocmit de comisia de specialitate a fost respins de Plen cu 86 de voturi pentru, 12 voturi împotrivă şi 13 abţineri. În urma reluării votului, raportul suplimentar cu amendamente a fost admis cu 88 de voturi pentru şi şapte voturi împotrivă, scrie Agerpres.

Proiectul de lege urmează să fie transmis în forma iniţiatorului Camerei Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

Proiectul are ca obiect modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003. Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se completează domeniul de aplicare al legii cu noi resurse care sunt definite. De asemenea, conţine modificări şi completări cu privire la termenii deja definiţi, respectiv actualizarea şi clarificarea lor. Prin modificarea legii se reglementează şi redeschiderea exploatărilor miniere pentru care a fost emisă o hotărâre a Guvernului privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării şi monitorizării post închidere.

Proiectul are 88 de amendamente. Unul dintre cele mai importante se referă la redevenţă, respectiv o cotă procentuală de 6% din valoarea producţiei miniere pentru metale nobile de aur şi argint în cazul proiectelor miniere de interes public deosebit, valoare ce va rămâne nemodificată pe întreaga durată a proiectelor miniere respective. De asemenea, s-a adăugat un punct nou, ca amendament, respectiv o redevenţă pentru ape de izvor la sursă se stabileşte în echivalentul a 2 euro/1.000 litri la cursul de schimb oficial lei/euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent publicat în jurnalul oficial al Uniunii Europene.

Citeşte şi Gabriel Resources: E nevoie de un progres la Legea minelor. Altfel, compania va face „ceva radical diferit”