Senatul a stabilit ca până la 1 iunie să fie numit un judecător la Curtea Constituţională în locul lui Zoltan Puskas

Biroul permanent al Senatului a stabilit ca procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituțională a României în locul lui Valentin Zoltan Puskas să aibă loc până pe data de 1 iunie, a anunțat luni vicepreședintele Camerei superioare a Parlamentului Ioan Chelaru.

18 apr. 2016, 12:37
Senatul a stabilit ca până la 1 iunie să fie numit un judecător la Curtea Constituţională în locul lui Zoltan Puskas

Potrivit acestuia, Curtea Constituțională a declanșat procedura de numire a trei judecători având în vedere că în data de 13 iulie expiră mandatele lui Augustin Zegrean, Tudorel Toader și Valentin Puskas.

Președinția va numi un judecător în locul actualului președinte al CCR, Augustin Zegrean, Camera Deputaților va numi în locul lui Tudorel Toader, iar Senatul în locul lui Valentin Puskas.

Ioan Chelaru a menționat că Bp al Senatului a stabilit ca procedura de numire în locul lui Valentin Zoltan Puskas să aibă loc până pe 1 iunie, având în vedere că legea de organizare și funcționare a CCR prevede că numirea trebuie să aibă loc cu o lună înaintea expirării mandatului.

„Biroul permanent a fixat programul urmare a scrisorii Curții Constituționale, care solicită declanșarea numirii unui judecător la CCR. Programul urmează să se desfășoare până în data de 1 iunie. După cum știți, prevederile Legii 47 includ și împrejurarea ca, măcar cu o lună înainte de expirarea termenului de 13 iulie, judecătorul respectiv să fie desemnat și încheiată procedura pe 13 iunie, motiv pentru care termenul fixat a fost 1 iunie, termenul de raport și de vot”, a explicat Chelaru.

Conform procedurii, Biroul permanent va trimite grupurilor parlamentare și parlamentarilor scrisoarea Curții prin care declanșează procedura de nominalizare. După nominalizare, grupurile parlamentare trimit la Comisia juridică propunerile. Comisia va întocmi un raport, care se va vota în plen, decizia fiind luată cu majoritate simplă.