Senatul a transmis Camerei Deputaţilor iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei privind căsătoria între barbat şi femeie

Senatul a decis miercuri să transmită pentru o primă dezbatere Camerei Deputaților inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, prin care se stabilește că familia este întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie.

08 feb. 2017, 10:10
Senatul a transmis Camerei Deputaţilor iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei privind căsătoria între barbat şi femeie

Senatorul Titus Corlățean (PSD) a explicat că, potrivit Legii fundamentale, procedura ar fi trebuit să înceapă la Camera Deputaților și nu la Senat, cum a fost repartizată în octombrie 2016. El a recomandat compartimentelor de specialitate ale Parlamentului „mai multă atenție în gestionarea acestor subiecte” și le-a solicitat colegilor deputați să trateze cu celeritate subiectul.

„Situația este regretabilă cu atât mai mult cu cât tema este extrem de importantă. Trei milioane de cetățeni au semnat această inițiativă de revizuire și pierdem timpul. (…) În grupurile parlamentare ale actualului Senat s-a anunțat că ar avea loc un referendum în primăvara acestui an. Probabil va fi dificil în contextul în care procedura se reia la Camera Deputaților. Deci un apel la celeritate către colegii din Camera Deputaților pentru ca Senatul ulterior să finalizeze această procedură și pentru ca cetățenii să se pronunțe prin referendum popular asupra unui subiect, cel al familiei, extrem de important”, a spus Titus Corlățean în plenul Senatului.

Citeşte şi: SONDAJ. România, în pragul unui cutremur social: căsătoria între persoane de acelaşi sex. Sunteţi de acord sau nu?

Articolul 151 din Constituție stipulează că proiectul sau propunerea de revizuire a Legii fundamentale „trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere”, iar, dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor.

„Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire”, se mai arată în textul constituțional.

Parlamentul dezbate un proiect de lege de revizuire a art. 48 din Constituţie, privind căsătoria, după ce Coaliţia pentru Familie a strâns peste trei milioane de semnături în favoarea stipulării în actul fundamental a precizării că o căsătorie se poate încheia doar între un bărbat şi o femeie, lucru care în momentul actual se găseşte doar în Codul Civil.

Art. 48 din Constituţie

Familia  

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

Forma propusă de Senat

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.