Senatul american blochează temporar numirea lui Chuck Hagel la conducerea Pentagonului

Republicanii din Senatul american au reuşit să blocheze temporar, joi, nominalizarea lui Chuck Hagel în funcţia de secretar al Apărării, amânând cu cel puţin zece zile confirmarea acestuia la conducerea Pentagonului.

RomaniaTV.net
15 feb. 2013, 06:32
Senatul american blochează temporar numirea lui Chuck Hagel la conducerea Pentagonului

 Cei 55 de senatori democraţi nu au reuşit să atragă de partea lor 5 republicani pentru a obţine cele 60 de voturi necesare din 100 pentru a depăşi blocajul republican, lansat datorită unei proceduri parlamentare rar folosită împotriva unui candidat la un post ministerial. Votul final a fost de 58 la 40.

Semn de controversă în jurul lui Chuck Hagel, este prima dată în istoria Statelor Unite când alegerea făcută de preşedinte pentru conducerea Departamentului Apărării este obiectul unei obstrucţii.

Cu toate acestea, Hagel ar trebui să fie confirmat în ultima săptămână din februarie, după o săptămână de amânare a Senatului, mai mulţi republicani, printre care şi John MacCain, asigurând că îşi vor ridica obiecţiile după această întârziere.

„Toată lumea trebuie să respire adânc. Hagel va fi confirmat, chiar dacă nu azi, va fi după amânarea Senatului”, asigura un responsabil al Casei Albe cu puţin înaintea votului.

Între timp, acesta va lipsi de la o importantă reuniune a NATO la Bruxelles săptămâna viitoare, consacrată retragerii din Afganistan.

După nominalizarea sa de către Barack Obama la 7 ianuarie, republicanii s-au opus puternic lui Chuck Hagel, care a ocupat funcţia de senator între 1997 şi 2009, pentru declaraţiile sale trecute la adresa Israelului, Iranului şi războiului din Irak, la care acesta s-a opus rapid.

În cadrul unei audieri parlamentare tensionate, acesta şi-a cerut scuze pentru anumite declaraţii făcute în trecut, însă opozanţii săi au continuat să îi solicite explicaţii suplimentare cu privire la discursurile şi câştigurile sale începând cu 2008, implicând că ar fi putut fi plătit de către organizaţii radicale sau anti-israeliene.