Senatul a decis: Varujan Vosganian SCAPĂ de urmărirea penală. Ion Ariton poate fi URMĂRIT PENAL

Senatorii au decis, joi, să nu permită urmărirea penală a senatorului Varujan Vosganian. Este a doua oară când Senatul respinge cererea procurorilor în ce-l priveşte pe liberal. La finele unui lung discurs în care şi-a apărat nevinovăţia, Vosganian a plecat de la tribună cu ochii în lacrimi. În schimb, senatorii au aprobat cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a senatorului Ion Ariton. 

12 feb. 2015, 07:45
Senatul a decis: Varujan Vosganian SCAPĂ de urmărirea penală. Ion Ariton poate fi URMĂRIT PENAL

Senatorii au aprobat solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei, senatorul Ion Ariton.

Senatul a adoptat, cu 77 de voturi pentru și 52 de voturi împotrivă o hotărâre în acest sens.

Din totalul de 168 de senatori, doar 137 și-au exprimat votul. Opt voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Senatorii nu au permis însă urmărirea penală a lui Vosganian.
S-au înregistrat 71 de voturi împotrivă, 57 pentru, iar cinci au fost anulate. Doar 132 de senatori dintre cei 168 prezenţi şi-au exprimat votul.

Înainte de vot, Vosganian a ţinut un discurs lung în apărarea sa, afirmând că toate acţiunile sale ca ministru al Economiei au fost legale. „Deciziile au fost pur politice, cu acordul şi sprijinul Guvernului. Nu au o dimensiune penală, nu sunt infracţiuni şi nu pot constitui temei pentru o urmărire penală. Sunt decizii de politică economică”, a declarat Vosganian.

Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil, marți, cu majoritate de voturi, cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri ai Economiei Ion Ariton și Varujan Vosganian.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

De asemenea, Tiberiu Nițu a trimis Senatului și cererea DIICOT de încuviințare a începerii urmăririi penale față de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Romgaz.

Plenul Senatului a aprobat miercuri, cu 103 voturi pentru și două abțineri, ca senatorul Varujan Vosganian să susțină joi, odată cu votul final, pledoaria cu privire la solicitarea Parchetului General pentru începerea urmăririi sale penale.

„Vă rog să acceptați ca pledoaria mea să fie ținută mâine, în același timp cu votul. Pentru că mi se pare normal ca cei care votează să fie și cei care audiază pledoaria mea, așa a fost tot timpul cutuma parlamentară, și vă rog să acceptați această mică amânare până mâine. Ședința Comisiei juridice a fost ieri și au apărut elemente foarte interesante în această dezbatere și vreau să le includ în pledoaria mea. Vă rog să-mi faceți această mică favoare de a permite ca pledoaria mea să fie ținută mâine, odată cu votul în legătură cu solicitarea Parchetului General”, a spus Vosganian.

Senatorul Ion Ariton le-a solicitat, miercuri, colegilor în ședința de miercuri să aprobe favorabil cererea procurorilor de începere a urmăririi sale penale, precizând că nu o să ceară tergiversarea votului.

„Astăzi ne aflăm în situația de a vota solicitarea Parchetului General adresată Senatului României în vederea formulării cererii de urmărire penală. După cum am precizat în toate intervențiile mele anterioare, nu o să cer colegilor mei să tergiverseze votul, dimpotrivă, vreau să se termine cât mai repede. De trei ani se tot discută de acest subiect și cred că e cazul ca autoritățile competente să se pronunțe. Am fost și sunt un adept al principiului independenței Justiției, consider că toți oamenii trebuie să fie egali în fața legii. Vă solicit să aprobați favorabil cererea de începere a urmăririi penale”, a spus Ion Ariton