Moţiunea împotriva ministrului Marcel Vela a trecut. „Democraţia românească în derivă, cu Vela ruptă, în timp de pandemie”

Senatul a adoptat, marţi, în şedinţa de plen, moţiunea simplă "Democraţia românească în derivă. Cu vela ruptă, în timp de pandemie", depusă de social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela.

RomaniaTV.net
26 mai 2020, 04:32
Moţiunea împotriva ministrului Marcel Vela a trecut. „Democraţia românească în derivă, cu Vela ruptă, în timp de pandemie”

UPDATE: Moţiunea simplă depusă împotriva ministrului de Interne Marcel Vela a trecut cu 65 de voturi pentru şi 25 împotrivă. Votul a fost exprimat cu bile.

Moțiunea simplă reprezintă o poziţie cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moțiunea NU produce efecte juridice, adică NU atrage demiterea ministrului. Decizia de demitere aparţine Guvernului din care face parte.

UPDATE: „Dacă s-ar face un clasament mondial al aberaţiilor decise de autorităţi în timpul pandemiei de coronavirus, cu siguranţă, România ar fi printre primele locuri”, afirmă parlamentarii PSD. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, îi critică pe senatorii care au susţinut moţiunea simplă la adresa sa, acuzându-i că au semnat „în alb” moţiunile la adresa miniştrilor liberali şi afirmând că textul moţiunii este „plin de ură”. El spune că nu vrea să creadă că, doar pentru că au „o doză prea mare de odihnă”, senatorii respectivi vor să folosească „acest moment greu pentru a deschide o luptă electorală a acuzelor”. „Domnilor PSD-işti, funcţia mea e trecătoare, aşa cum şi funcţiile dvs sunt trecătoare prin acest Senat, dar ce nu e trecător este binele pe care îl lăsăm în urmă”, afirmă Vela.

UPDATE – „Am auzit că tabelele de susţinere le-aţi semnat în alb pentru toate moţiunile simple la adresa miniştrilor liberali”, le-a spus Vela senatorilor, la începutul şedinţei în care este dezbătută moţiunea simplă care îl vizează.

El i-a acuzat pe aceştia că aduc atingere imaginii Senatului, proferând minciuni de la tribuna instituţiei.

„Care credeţi dvs. că este imaginea Parlamentului român în ochii românilor? Care este imaginea Senatului în ochii românilor când văd că textul moţiunii este deschis printr-o ştire dovedită a fi falsă. (…) Oare noi mai avem credibilitate în ochii românilor când venim cu minciuni de la acest microfon?”, a mai spus Vela.

Acuzat de ură în textul moţiunii, ministrul Afacerilor Interne a acuzat, la rândul său, că textul documentului este „plin de ură”.

„Fiecare frază din textul moţiunii este plină de ură. (..) Indiferent de partidul din care face parte, sănătatea reprezintă o prioritate pentru noi toţi. (…) Nu vreau să cred că în aceste clipe doar pentru că aveţi o doză prea mare de odihnă vă doriţi să folosiţi acest moment greu pentru a deschide o luptă electorală a acuzelor”, le-a mai spus ministrul de Interne senatorilor.

Marcel Vela le-a mai spus parlamentarilor că „jignirile şi relele intenţii nu vor aduce încrederea cetăţenilor” şi le-a prezentat acestora mai multe documente despre care a spus că arată lipsa de implicare a fostelor guverne conduse de social-democraţi.

„Vă rog sa-i transmiteţi specialistului care a scris moţiunea să facă un exerciţiu de imaginaţie şi de a ne face să înţelegem cum ar fi arătat această statistică cu Viorica Vasilica Dăncilă premierul României. (…) În aceste momente, să fiu ministrul Afacerilor Interne reprezintă cea mai importantă misiune a vieţii mele. (…) Domnilor PSD-işti, funcţia mea e trecătoare, aşa cum şi funcţiile dvs. sunt trecătoare prin acest Senat, dar ce nu e trecător este binele pe care îl lăsăm în urmă”, le-a mai spus Marcel Vela senatorilor.

Moţiunea va fi dezbătută, marţi, de la ora 15.00 de către senatori, iar la finalul discuţiilor este programat şi votul. În moţiunea cu titlul ”Democraţia românească în derivă, cu Vela ruptă, în timp de pandemie” , PSD susţine că, ”dacă s-ar face un clasament mondial al aberaţiilor decise de autorităţi în timpul pandemiei de coronavirus, cu siguranţă, România ar fi printre primele locuri, iar ministrul Marcel Vela ar fi campion la aberaţii, la bâlbe, contradicţii şi retractări”.

”Nu există, probabil, niciun ministru de Interne în întreaga lume care să se fi contrazis de atât de multe ori în actele emise pe timpul pandemiei”, susţine PSD.

PSD face referire la contradicţii în impunerea restricţiilor prin ordonanţele militare. ”După ce aţi impus obligaţii şi interdicţii în Ordonanţa Militară 1, aţi transformat totul în recomandări în OM 2, pentru ca apoi să reveniţi la interdicţii şi restricţii în ordonanţele militare ulterioare”, afirmă PSD.

Marcel Vela: „Ar fi păcat să revenim la stare de urgenţă”. Posibile date pentru viitoarele relaxări: 1 şi 15 iunie 

PSD mai face referire la exportul de produse agroalimentare, dispus printr-o ordonanţă militară şi corectat în următoarea. De asemenea, se face referire, în textul moţiunii, la carantinarea şoferilor de TIR şi a piloţilor, de asemenea, măsură asupra căreia s-a revenit.

”Toate efectele acestor bâlbe, retractări şi aberaţii se răsfrâng, însă, în mod direct în viaţa cetăţenilor. Prin ordonanţele militare 3-4, ministrul Vela îi obligă pe bătrâni să meargă la cumpărături doar după ora 11:00, când cărucioarele, produsele şi rafturile din magazin erau deja contaminate de posibili purtători de coronavirus. Au realizat aberaţia abia în Ordonanţa Militară 10 când, după lungi critici, insistenţe celor în vârstă li s-a dat în sfârşit prioritate la cumpărături. Îmbătat de autoritatea aproape nelimitată pe care i-au conferit-o ordonanţele militare, ameţit de-a dreptul de audienţa colosală pe care o avea când venea îmbrăcat în geaca de tip Top Gun să ne anunţe deciziile de la Guvern, ministrul Vela nici măcar nu a catadicsit să îşi ceară scuze public pentru interdicţiile absurde pe care le-a impus populaţiei şi pe care tot el le-a anulat ulterior”, se arată în textul moţiunii.

PSD face, de asemenea, referire la contradicţiile dintre ministrul Vela şi şefii săi politici, afirmând în textul moţiunii că numele Marcel Vela este sinonim cu termenul de haos.

PSD susţine că structurile coordonate de ministrul Vela nu au pregătit ţara pentru pandemie.

”Tot greul pandemiei a fost pus în seama cetăţenilor, timp ce structurile pentru situaţii de urgenţă aflate în subordinea ministrului Vela au neglijat riscurile şi nu au luat măsuri pentru a pregăti ţara în faţa valului epidemic”, se ma arată în textul moţiunii.

”După luni de zile irosite din cauza obsesiei PNL pentru anticipate, atunci când pandemia a început să se manifeste şi în ţara noastră, toată presiunea şi tot greul au fost puse pe seama cetăţenilor. Niciun moment ministrul Vela nu şi-a propus să dezvolte în parteneriat cu cetăţenii. Toată gestionarea crizei s-a bazat pe măsuri coercitive, restricţii dure, amenzi usturătoare, dosare penale şi cenzură”, se mai arată în ocument.

PSD susţine că amenzile erau ”mai de grabă o taxă mascată pe coronavirus” pentru a acoperi găurile din buget.

În textul moţiunii, PSD acuză Guvernul şi pe ministrul Vela de falsificarea datelor despre pandemie.

”Grupul de Comunicare Strategică nu răspunde în niciun fel pentru erorile numeroase din raportările zilnice privind rata deceselor şi a cazurilor confirmate. România este singura ţară din lume în care Guvernul comunică anonim despre evoluţia pandemiei. Nimeni nu ştie cine este responsabil şi cine trebuie tras la răspundere pentru difuzarea de informaţii eronate cu titlu oficial de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Mai mult, acest grup aflat sub autoritatea ministrului Marcel Vela falsifică în mod deliberat realitatea despre pandemie prin omisiunea unor informaţii esenţiale pentru a da populaţiei posibilitate de a forma o imagine completă şi corectă despre criza actuală”, se mai arată în textul moţiunii.

PSD susţine că Guvernul ar trebui să compare cifrele din România cu ale ţărlor din zonă, nu cu cele din Vest: ”Ar arăta că România a gestionat mult mai prost pandemia în comparaţie cu vecinii săi”.

PSD face referire, de asemenea, la cele trei zile după încheierea stării de urgenţă şi până la declararea stării de alertă în care a existat un vid de reglementare în domeniul pandemiei.

”Este cea mai mare gafă a unui guvern de după Revoluţie care, din păcate, se produce într-una dintre cele mai grele perioade pe care o traversează ţara noastră în ultimii 30 de ani. Este mult prea mult! Ministrul Vela trebuie să plece”, afirmă semnatarii moţiunii.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spune că moţiunea depusă împotriva sa nu este o ”situaţie fatală, extraordinară, deosebită” şi că va folosi această ocazie pentru a spune ce a făcut ca ministru, dar şi ce nu au făcut predecesorii săi.