Senatul, la cote de avarie. Greva Opoziţiei a blocat lucrările VIDEO

Boicotul lucrărilor Parlamentului de către opoziţie a făcut ca marţi doar câteva comisii ale Senatului să poată lucra. Restul nu au avut cvorum de lucru astfel încât nu s-au putut da rapoarte pe marginea proiectelor de lege aflate pe agenda lor.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 14:04
Senatul, la cote de avarie. Greva Opoziţiei a blocat lucrările VIDEO

Din cele optspezece comisii permanente ale Senatului s-au întrunit, printre altele, Comisia pentru administraţie publică, Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru sănătate, informează Mediafax.

În majoritatea cazurilor, profitând de absenţa colegilor din opoziţie, parlamentarii puterii au parcurs rapid proiectele aflate pe ordinea de zi, cele mai multe dintre comisii finalizându-şi lucrările înainte de prânz.

Astfel, Comisia pentru administraţie a dezbătut şi votat în doar două ore 18 proiecte de lege şi iniţiative legislative, dintre care cele mai multe au primit aviz negativ. Printre proiectele dezbătute s-au aflat cel privind introducerea votului obligatoriu, folosirea urnei de vot transparente, cel privind ridicarea şi depozitarea vehiculelor staţionate neregulamentar şi o propunere legislativă privind protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi temporar în străinătate.

Şedinţa Comisiei pentru sănătate s-a terminat în mai puţin de o oră, senatorii mulţumindu-se doar să discute, în lipsa cvorumului necesar, pe marginea proiectelor de lege, fără a da vot.

La Comisia pentru învăţământ, condusă de senatorul PDL Mihail Hărdău, parlamentarii, întruniţi în cvorum, au discutat proiectele aflate pe ordinea de zi, dar, în cele din urmă, au decis să amâne discuţiile pentru o şedinţă viitoare, în speranţa că senatorii opoziţiei vor renunţa la boicotarea şedinţelor comisiilor.

Mai multe comisii, între care Comisia juridică, Comisia pentru buget şi Comisia pentru muncă, unde parlamentarii PSD şi PNL sunt majoritari, nu s-au putut reuni din lipsă de cvorum.

Dintre acestea, Comisia juridică a anunţat pe site-ul Senatului că desfăşoară „studiu individual”.

„Azi, Comisia pentru muncă nu a avut asigurat cvorumul necesar pentru că puterea nici aici nu deţine majoritatea, drept urmare şedinţa de astăzi nu poate fi realizată, nu pot să treacă proiectele de lege care erau cuprinse în ordinea de zi”, a declarat senatorul PSD Alexandru Cordoş, secretar al comisiei.

De altfel, Cordoş, care este vicelider al grupului PSD din Senat, a precizat că se află la Parlament pentru a verifica legalitatea desfăşurării şedinţelor comisiilor. El a menţionat că protestul parlamentar al opoziţiei continuă.

Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL au aprobat, la începutul sesiunii parlamentare, propunerea lui Victor Ponta ca opoziţia să intre în „protest parlamentar pe perioadă nedeterminată”, astfel că senatorii şi deputaţii opoziţiei nu participă la lucrările Parlamentului, nici în plen, nici în comisii.