Senatul şi-a făcut datoria faţă de mame şi pensionari

Majoritatea parlamentară din Senatul României a aprobat proiectele de lege emise de Guvern pentru amnistierea fiscală a pensionarilor şi mamelor. Cele două proiecte au peste 33.000 de beneficiari, (12.000 de mame şi 21.000 de pensionari) persoane care sunt scutite de la plata datoriilor la stat, rezultate în urma unor calcule greşite la pensii sau indemnizaţii de creştere a copilului.

02 sept. 2014, 10:44
Senatul şi-a făcut datoria faţă de mame şi pensionari

Săptămâna trecută Opoziţia a părăsit lucrările Plenului Senatului înainte ca cele două proiecte să intre în dezbatere. Sesiunea extraordinară nu a fost de ajuns pentru a trece proiectele foarte importante pentru mame şi pensionari. Senatorii PNL, PDL şi PMP au decis să iasă în semn de protest din Plen, fără să ţină cont de proiectele privind amnistierea fiscală a mamelor şi pensionarilor.

În urma gestului Opoziţiei, majoritatea parlamentară care susţine Guvernul Ponta i-a acuzat pe aceştia că intenţionează – dacă revin la putere – să promoveze în continuare măsurile de austeritate implementate de Guvernul Boc în 2010 şi anunţate publicului de către preşedintele Băsescu.

Beneficiarii celor două proiectele de lege nu au nici o vină pentru că anumiţi funcţionari au greşit calculele. Acesta este mesajul care însoţeşte motivarea emiterii actelor normative care instituie amnistia fiscală pentru pensionari şi mame.

Dezbaterea asupra diferenţei dintre cele două modele economice diametral opuse – austeritatea vs. încurajarea creşterii şi a consumului – devine o temă importantă în campania pentru prezidenţiale. Guvernul Ponta lucrează în interesul celor care au nevoie, promovează teme sociale şi implementează măsuri de reparaţie socială în timp ce reprezentanţii Dreptei (Iohannis, Băsescu, Udrea) promovează, nu numai la nivel discursiv, prudenţă în cheltuielile publice: se opun scăderii CAS-ului şi blochează adoptarea amnistierea fiscală a pensionarilor şi mamelor.

Diferenţa de atitudine faţă de categoriile sociale nedreptăţile ar putea face diferenţa şi la alegerile prezidenţiale din noiembrie, pe acelaşi model ca la europarlamentare sau la alegerile generale din 2012.