Senatul va ancheta activitatea procurorilor privind referendumul din 29 iulie

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, înfiinţarea unei comisii de anchetă prin care să se cerceteze modul în care au acţionat procurorii în legătură cu faptele de natură penală ce ar fi fost comise la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
08 oct. 2012, 12:42
Senatul va ancheta activitatea procurorilor privind referendumul din 29 iulie

„Al doilea subiect al şedinţei de astăzi a fost organizarea comisiei de anchetă privind modul de desfăşurare şi modul în care s-au făcut anchetele privind referendumul din 29 iulie. Toate grupurile au convenit să facă nominalizări, în cel mai scurt timp, probabil până la începerea şedinţei de plen”, a declarat Petru Filip (PSD), vicepreşedinte al Senatului.

Conforma algoritmului politic din Senat, PSD şi PNL vor avea câte patru reprezentanţi în comisie, PNL-2, iar UNPR şi UDMR, câte unul.

Raportul comisiei ar trebui depus până la finele legislaturii. „Timpul este scurt, dar deocamdata asta a fost decizia şi vom vedea ce se face în această perioadă de timp”, a admis Filip.

Proiectul unei asemenea comisii a fost făcut public de către viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, la începutul lunii septembrie.

Nicolăescu a declarat, la România TV, că membrii comisiei de anchetă privind săvârşirea de posibile abuzuri de către procurori faţă de cetăţenii pe care i-au audiat nu-i vor ancheta pe procurori, ci doar vor asculta cetăţenii care cred că au fost abuzaţi.

Liberalul a negat că formarea comisiei de anchetă pe care au propus-o liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, are ca scop anchetarea procurorilor.

„Avem foarte multe sesizări din partea cetăţenilor că au fost agresaţi, abuzaţi de procurori. Noi nu putem ancheta procurorii (…) Noi dorim să instituim o comisie de anchetă la Senat în care să stăm de vorbă cu cetăţenii şi pe baza discuţiilor vom avea o concluzie şi abia atunci vom cere CSM să aibă un punct de vedere: procurorii au abuzat cetăţenii sau cetăţenii au abuzat procurorii?”, a declarat Nicolăescu.

Acesta a precizat că este posibil ca persoanele audiate să fie ascultate la domiciliu de către parlamentarii din comisie. „O idee a fost ca membrii comisiei să meargă în acele localităţi în care au fost cele mai multe sesizări. Comisia va prezenta un raport în plenul Senatului ce va fi apoi trimis CSM care sper că, de data asta, va uita că îl reprezintă pe Traian Băsescu”, a comentat Nicolăescu.

Judecătorul Cristi Danileţ, membru în CSM, a spus că demersul parlamentarilor este justificat atâta vreme cât nu sunt anchetaţi procurorii. „Cu această precizare ne-am lămurit pentru că domnii parlamentari au realizat că nu pot cerceta magistraţi şi actele lor. Dacă vor să primească petiţii, pot să o facă, dar aceste documente nu trebuie trimise la CSM, ci la Inspecţia Judiciară”, a declarat Danileţ pentru România TV.