SENTIMENTUL de dimineaţă: „Brokerul de vineri“ vede ezitare azi pe piaţa de la Bucureşti

După ce, ieri, multe acţiuni importante au fost lăsate de cumpărători să-şi mai corecteze din creşterile anterioare, consolidarea actualelor niveluri de preţ are cele mai mari şanse să continue, în opinia brokerului nostru „de vineri“, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii de la Estinvest. Ezitările ar putea fi amplificate de încordarea pieţelor externe, înainte de încheierea cu succes a negocierilor dintre Grecia şi creditorii săi

03 feb. 2012, 07:36
SENTIMENTUL de dimineaţă: „Brokerul de vineri“ vede ezitare azi pe piaţa de la Bucureşti

Societăţile de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) ar putea face o excepţie la relativa stagnare a preţurilor, care deja s-a manifestat ieri, aşa cum ne avertizase brokerul „de joi“. Indicele BET FI, care face media variaţiilor cotaţiilor celor mai mari şase fonduri de investiţii româneşti, a fost singurul care a crescut consistent.

 

„Mai ales la Fondul Proprietatea se vede că există măcar un cumpărător mare, căruia piaţa este tentată să îi dea marfa tot mai scump. Aşteptările pentru dividende, stimulate de oferta SIF Moldova, ar putea menţine şi SIF-urile pe creştere“, a declarat Marcel Murgoci, liderul tranzacţiilor casei de brokeraj Estinvest pentru RTV.NET, cu o oră înainte de deschiderea Bursei.

 

Dincolo de tendinţa ezitantă de azi, brokerul de la Estinvest este mai tentat să creadă că „piaţa va începe să cântărească rezulatele preliminare pe 2011 ale companiilor listate şi să coteze în funcţie de cât de satisfăcătoare par acestea“. Adică, „fără să se producă o despărţire de tendinţe a BET – Fi, faţă de celelalte companii, fiecare acţiune ar putea avea propria sa poveste“

 

De luni aflasem, din raportul săptămânal al BT Securities, că analiştii clujeni nu mizează pe un raliu al indicelui BET Fi peste 23.000 de puncte, şi aproape sigur nu peste 23.500,  „cel puţin nu fără să vedem mai întâi ceva corecţii. Suportul minor a fost desemnat la 21.000 de puncte“, scria Dan Rusu. Adică aici ar mai fi un obstacol înainte ca, eventual, în cazul unui scenariu negativ, la nivelul de 19,000 să se confirme o nouă tendinţă negativă – scriam atunci în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în această săptămână.

 

Ieri, Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, a certificat previyiunea că „vom avea o pauză în trend“, referindu-se la creşterile din acest an.

 

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale indicilor bursieri ai lumii) se arată prudente. Pieţele au luat deja ceva distanţă faţă de tonusul pozitiv de miercuri al pieţelor externe care a produs entuziasmul descris  în articolul  Creştere într-o lună cât într-un an, la bursă. Tendinţa negativă anuală, răsturnată.

 

Analiştii asiatici au închs pieţele aşteptând circumspecţi datele despre economia americană, care urmează să fie anunţate azi.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii. Bursa dse deschide la ora 10.00)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.