Sentinţă fără precedent în justiţia română. Un decan a fost condamnat la ZILE-AMENDĂ, pentru plagiat

Noul Cod Penal înregistrează o premieră în justiţia din România. Un fost decan din Galaţi a fost condamnat la 200 de zile de amendă pentru plagiat. El are acum de plătit 10.000 de lei. În plus, a rămas şi fără cărţile editate pentru că i-au fost confiscate.

11 iun. 2014, 08:03
Sentinţă fără precedent în justiţia română. Un decan a fost condamnat la ZILE-AMENDĂ, pentru plagiat

Oprea Răducan, fost decan al Facultăţii de Drept din Galaţi a fost judecat timp de aproape un an, împreună cu fiica sa, pentru că ar fi copiat în proporţie de 90 la sută o lucrare ştiinţifică, pe care ulterior au semnat-o şi au publicat-o.

Judecătorii de la Curtea de Apel au stabilit acum şi sentinţa pentru cei doi şi au apelat la pedepsele prevăzute în Noul Cod Penal. Astfel, în premieră, Oprea Răducan a fost pedepsit cu zile de amendă. Fostul decan a primit 200 de zile de amendă, iar cum judecătorii au stabilit valoarea unei zile-amendă la 50 de lei, el are acum de plătit o amendă de 10.000 de lei. În plus, Oprea Răducan trebuie să plătească şi despăgubiri morale de 5.000 de euro autoarei pe care a copiat-o.

Instanţa a dispus şi confiscarea celor 56 de exemplare care au fost editate din cartea sa pe care a numit-o ştiinţific, deşi era copiată în cea mai mare parte.

Citeşte şi Pedeapsă record pentru un magistrat: Fostul prim-procuror din Buftea, condamnat la şase ani de închisoare