Sentinţă în tragedia de la Scânteia, Iaşi: Trei ani de închisoare pentru 14 morţi VIDEO

Deznodământ în procesul tragediei de la Scânteia din judeţul Iaşi, în urma căreia 14 persoane şi-au pierdut viaţa după ce un tren accelerat a intrat într-un microbuz.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 12:01
Sentinţă în tragedia de la Scânteia, Iaşi: Trei ani de închisoare pentru 14 morţi VIDEO

Cei doi patroni ai firmei transport care deţinea microbuzul au fost condamnaţi la închisoare. Sentinţa de trei ani de închisoare cu executare este definitivă.

Cel mai grav accident la trecerea peste o cale ferată din România a avut loc pe 13 august 2009, în comuna Scânteia din judeţul Iaşi. Martorii la tragedie au declarat că pasagerii şi bucăţi din microbuz au fost împrăştiate pe o distanţă de mai bine de 350 de metri, cât a fost târât microbuzul de la locul impactului până unde a reuşit să frâneze.

Bărbatul care conducea trenul a susţinut că înainte de momentul impactului, şoferul microbuzului, un tânăr de 26 de ani, era întors cu spatele spre direcţia din care venea trenul. „Şoferul era cu spatele la tren în momentul impactului. (…) Nici nu a încetinit că ar vrea să oprească la trecerea peste calea ferată, dar nici nu a accelerat că ar vrea să treacă mai repede. (…) Cred că lua bani de la vreun călător sau dădea restul cuiva, pentru că în momentul în care a ieşit din maşină avea bani în mână”, a mecanicul locomotivei.

Potrivit autorităţilor, şoferul nu avea atestat pentru a efectua transport de persoane. „În ceea ce priveste conducătorul auto, în luna iulie 2009, acesta a susţinut şi promovat examenul pentru eliberarea atestatului, însă nu s-a prezentat pentru ridicarea documentului. Dacă nu avea documentul în original, nu avea dreptul să efectueze transport de persoane”, a declarat Cristian Foia, şeful Agenţiei Iaşi a Autorităţii Rutiere Române.