Separatiştii catalani, un an de la secesiunea eşuată

Publicat: Luni, 01 Octombrie 2018 13:46 // Actualizat: Luni, 01 Octombrie 2018 15:11 // Sursa: romaniatv.net

O linie TGV, autostrăzi şi artere au fost blocate luni la Barcelona, în cadrul unor acţiuni în forţă ale separatiştilor catalani care sărbătoresc astfel un an de la referendumul ilegal de autodeterminare, primul act al tentativei zadarnice de secesiune a Cataloniei în octombrie anul trecut.

Sute de membri ai Comitetelor de Apărare a Republicii (CDR), cu feţele acoperite de măsti, au blocat căi ferate în Gara Girona, la 100 de kilometri nord-est de Barcelona, întrerupând circulaţia trenurilor de mare viteză (TGV) care asigură o legătură între Figuere şi Barcelona. Traficul a fost restabilit către ora locală 9.45 (10.45, ora României), a anunţat compania de căi ferate.

Regia reţelei rutiere a semnalat la rândul său blocări ale autostrăzilor A7 - între Barcelona şi Valencia - şi A2 - care leagă metropola catalană de Madrid, în timp ce artere din Barcelona şi Lleida, la 165 de kilometri vest de marea metropolă catalană erau de asemenea blocate, potrivit televiziunii locale. Acitivişti CDR au luat, de asemenea, steagul spaniol de pe sediul Guvernului catalan la Girona. ”Acum un an ne proclamam republica. Să trecemla acţiune”, îndeamnă CDR pe contul său e Twitter.

Aceste acţiuni în forţă subliniază disensiunile din rândul activiştilor separatişti, între care cei mai radicali, ca cei din CDR, reproşează Guvernului regioonal al lui Quim Torra - un separatist dur la rândul său - că nu înfruntă autoritatea statului spaniol.

Activişti radicali de extremă stânga au înfruntat sâmbătă poliţia regională, controlată de Executivul lui Quim Torra, la Barcelona, în ciocniri care s-au soldat cu aproximativ 30 de răniţi. Partidul separatist de extremă stânga CUP a cerut, apoi, demisia însărcinatului cu Afacerile Interne în Guvernul regional, Miquel Buch, care le-a reproşat recursul la violenţă. În acest context de disensiuni, Quim Torra a salutat luni acţiunea CDR ”care fac bine exercitând presiuni”.

”Totul a început pe 1 octombrie (...). Este momentul în care ne-am decis colectiv şi democratic autodeterminarea, ceea ce este cel mai mare lucru pe care un popor îl poate face atunci când este liber”, a continuat Torra.

La 1 octombrie 2017, separatiştii catalani au reuşit să organizeze un referendum strict interzis de Madrid şi marcat de violenţe ale poliţiei naţionale venită să împiedice votul. În cadrul acestui vot la care au votat  2,3 miliaone de alegători dintr-un total de 5,5 milioane, iar 90% au spus ”da” unei republici catalane independente. Acest referendum a fost ”un act ilegal, aşa cum a spus justiţia şi care nu a avut nicio consecinţă juridică. 

"Octombrie este o zi de tristă amintire, nu este nimic de sărbătorit”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a Guvernului, Isabel Celaa.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8430
RON
15 Jul
noapte 15 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H