Separatiştii din Doneţk şi Lugansk NU AMÂNĂ REFERENDUMUL pentru independenţă

Militanţii separatişti proruşi din Doneţk, estul Ucrainei, au anunţat joi că au decis să nu amâne referendumul asupra independenţei, prevăzut să aibă loc duminică, 11 mai, după ce preşedintele rus Vladimir Putin lansase un apel în ajun la amânarea acestui plebiscit în scopul favorizării unui dialog între aceştia şi autorităţile de la Kiev pentru dezamorsarea crizei.

RomaniaTV.net
08 mai 2014, 10:26
Separatiştii din Doneţk şi Lugansk NU AMÂNĂ REFERENDUMUL pentru independenţă

Militanţii proruşi au votat în unanimitate în cadrul aşa-numitor consilii populare în favoarea desfăşurării referendumului la 11 mai în estul Ucrainei, a anunţat liderul autoproclametei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin.

Citeşte şi Ministerul rus de Externe: Secretarul general al NATO are PROBLEME cu VEDEREA

‘Tocmai am votat în Consiliul Poporului. Data referendumului a fost aprobată 100%. Referendumul va avea loc la 11 mai’, a declarat acesta presei. ‘Referendumul va avea loc la Slaviansk la 11 mai’, a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, purtătoarea de cuvânt a autoproclamatului primar al acestui oraş, unul din fiefurile insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Rusia: Criza se poate încheia dacă Kievul încetează operaţiunile militare

Consiliul Poporului din Lugansk a luat o decizie similară joi, relatează şi agenţia de presă RIA Novosti.

Kremlinul ia act de menţinereaplebiscitului din 11 mai

 Kremlinul a anunţat joi că va ”analiza” situaţia în legătură cu refuzul regiunilor din estul Ucrainei de a amâna referendumul din 11 mai, amânare solicitată cu o zi în urmă de preşedintele rus Vladimir Putin.
Sunt noi evoluţii. Avem nevoie de o analiză suplimentară’‘, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, citat de ITAR-TASS şi RIA Novosti.

Liderul de la Kremlin a avansat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, elveţianul Didier Burkhalter, scenariul unui ‘dialog’, prevăzând încetarea operaţiunii militare a Kievului în sud-estul Ucrainei în schimbul amânării referendumului din 11 mai.

Kievul a criticat scenariul rus, afirmând că ”orice apel la ‘amânare’ nu este decât o bătaie de joc şi nu un semn de bunăvoinţă, subliniind că Moscova ”a aplicat deja un astfel de scenariu în Crimeea”, teritoriul anexat de către Rusia la mijlocul lunii martie în urma unui referendum pentru alipirea la Federaţia Rusă, referendum nerecunoscut de comunitatea internaţională.