Separatiştii rusofoni se pregătesc să-şi creeze organe statale şi militare la Doneţk

Liderii autoproclamatei 'Republici Populare Doneţk' şi-au anunţat intenţia de a-şi crea organe statale şi militare după referendumul de duminică prin care încearcă să-şi confirme independenţa faţă de Kiev, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mai 2014, 08:48
Separatiştii rusofoni se pregătesc să-şi creeze organe statale şi militare la Doneţk

Acum, trebuie ca în scurt timp să creăm organe de putere statală şi militară‘, a afirmat duminică seară Denis Puşilin, copreşedintele republicii separatiste, citat de agenţiile Interfax şi EFE. El a precizat că unităţile militare ucrainene ce se vor mai afla pe teritoriul provinciei Doneţk după anunţul rezultatelor referendumului vor fi considerate trupe ‘de ocupaţie’. El a mai spus că în acele colegii electorale unde autorităţile de la Kiev au ‘sabotat’ scrutinul, ‘oamenii au realizat urnele cu propriile lor mâini’.

Şeful aşa-zisei comisii electorale, Roman Laghin, a recunoscut că rezultatele oficiale ale referendumului nu se vor afla atât de repede pe cât se estima, motiv pentru care trebuie luate în calcul rezultatele preliminare, ce indică o prezenţă la urne de 75%, iar pentru independenţă au optat 89,07% dintre participanţi. În cealaltă provincie separatistă, Lugansk, rata de participare a fost, conform separatiştilor, de 81%, procentul de voturi în favoarea independenţei fiind cuprins între 94% şi 98%.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a calificat aceste referendumuri nerecunoscute nici de comunitatea internaţională drept o ‘farsă propagandistică’ pusă la cale de Moscova.