Şerban Nicolae despre propunerea de graţiere a pedepselor de până la 10 ani: Mi se pare o durată excesivă

Președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae, consideră că grațierea pedepselor de până la 10 ani vizează "o durată excesivă", precizând însă că amendamentele lui Traian Băsescu la legea grațierii vor fi modificate în grupul PMP.

20 apr. 2017, 10:31
Şerban Nicolae despre propunerea de graţiere a pedepselor de până la 10 ani: Mi se pare o durată excesivă

„Nu am apucat să analizez. Am văzut câte ceva. Nu știu dacă au rămas în forma aceasta. Grupul PMP vrea să facă și o serie de modificări la propriile amendamente. Vor fi multiplicate și distribuite. Nu le critic înainte și vreau să le analizez pe toate cu maxim discernământ. Așa cum am spus, nu am subiecte tabu. Singura intoleranță pe care o manifest este față de intoleranța altora”, a afirmat, joi, Șerban Nicolae.

Întrebat de jurnaliști dacă susține grațierea pedepselor de până la 10 ani, Nicolae a spus: „Mi se pare că este o durată excesivă”.

„Am înțeles că s-au făcut o serie de corecții. Discutăm. (…) Eu am propus grațierea pedepselor de până la 3 ani, nu ca Guvernul, de până la 5 ani. Am văzut și o serie de speculații făcute de unii pe seama simulărilor ANP. (…) Dacă se va propune și grațierea pedepselor de până la 10 ani, le vom discuta. Nu sunt de acord cu asemenea propunere. Ea va face obiectul dezbaterii ca orice altă propunere”, a adăugat Șerban Nicolae, scrie Agerpres.

Miercuri seară, senatorul PMP Traian Băsescu a anunțat că a depus amendamente la proiectul legii grațierii, afirmând că a fost motivat în demersul său de faptul că forma aflată în dezbaterea Parlamentului „are elemente de neconstituționalitate” și de ‘lașitatea clasei politice’.

El a precizat că amendamentele sale vizează și grațierea mamelor însărcinate sau cu copii de până la 14 ani în întreținere, inclusiv a acelora care au comis fapte de corupție, apoi grațierea pentru acele fapte cu grad redus de pericol social pentru care inclusiv Codul penal și Codul fiscal prevăd variante de achitare, precum și excluderea de la grațiere a faptelor produse cu violență sau a celor care recidivează.