Şerban Nicolae, senator PSD, dă vina pe PNL pentru adoptarea tacită a proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Senatorul PSD Şerban Nicolae dă vina pe PNL pentru adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 09:23
Şerban Nicolae, senator PSD, dă vina pe PNL pentru adoptarea tacită a proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

„Chestiunea „autonomiei Ținutului Secuiesc” revine periodic în atenția opiniei publice, iar extremiștii încearcă, tot periodic, să tensioneze relațiile inter-etnice din România. Diverse proiecte privind autonomia așa-zisului ținut ori privind statutul minorităților naționale au fost propuse Parlamentului României, iar Partidul Social Democrat a fost singurul partid parlamentar care, din 1993 și până în prezent, s-a opus constant și fără echivoc acestor inițiative. În 2005, în Senatul României, senatorii PSD, PC și PRM au respins o asemenea propunere, susținută de PNL, PD și UDMR.

Tot periodic, politrucii internaționaliști, unii proveniți din „presa cu plata la sacoșă” se revoltă fals față de atitudinea propriilor colegi, în speranța că îi pot păcăli pe unii mai slabi la judecată.
Cea mai recentă propunere de înființare a „Ținutului Secuiesc” a fost adoptată tacit de Camera Deputaților. Tacit, adică fără vot. Pusă pe ordinea de zi a plenului, propunerea nu a mai ajuns la vot în Cameră pentru că un parlamentar penelist infectat COVID-19 s-a plimbat prin Parlament și pe la ședințele conducerii PNL făcând ca întreg Parlamentul să-și suspende temporar activitățile de plen”, a scris Serban Nicolae pe Facebook.

Nicolae a precizat că „propunerea privind înființarea unui „Ținut Secuiesc” nu va fi adoptată niciodată de Senat, acolo unde PSD are majoritatea, așa încât „naționalismul de cabaret” al vedetuțelor politice va rămâne la fel de ridicol”.

„Cum se face că toate aceste propuneri reușesc să se strecoare și să agite apele doar atunci când puterea politică e deținută în România de un guvern penelist de rit băsist și de un președinte „de dreapta”?”, se mai întreabă Şerban Nicolae.

 

 

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR în luna decembrie a anului 2019.

Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.
 
Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
 
Totodată, inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu u mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.
 
De asemenea, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.