Serbia, în pragul războiului civil din cauza restricţiilor pentru coronavirus. Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţişti VIDEO

Scene de violenţă în timpul protestelor din Serbia! Mii de manifestanţi s-au ciocnit cu forţele de ordine în apropierea clădirii Parlamentului de la Belgrad. Oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de reinstaurarea restricţiilor pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Poliţia a făcut miercuri nu mai puţin de 23 de arestări, iar 43 de ofiţeri au fost răniţi în timpul mitingurilor.

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 20:22
Serbia, în pragul războiului civil din cauza restricţiilor pentru coronavirus. Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţişti VIDEO

Ciocnirile au avut loc la doar câteva ore după ce preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat noi interdicţii de circulaţie la sfârşitul acestei săptămâni din cauza deteriorării modului în care evoluează epidemia de coronavirus.

Mii de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului de la Belgrad şi au blocat traficul. Spiritele s-au încins, după ce un grup de protestatari a forţat cordonul Poliţiei şi au intrat în clădirea instituţiei.

Forţele de ordine i-au respins, dar, cu toate acestea, aproape 100 de persoane au continuat să avanseze spre clădirea Parlamentului. Protestatarii au fost dispersaţi numai după ce poliţiştii au lansat gaze lacrimongene, conforrm Agerpres.

La rândul lor, unii manifestanţi au distrus coşuri de gunoi din beton şi au aruncat cu bucăţi din ele înspre oamenii legii.

Fumul toxic a învăluit întregul platou din faţa Parlamentului, dar şi parcul şi străzile din vecinătate. Din acest motiv, mulţi dintre manifestanţi şi-au smuls de pe faţă măştile de protecţie anticoronavirus.

Presa din Serbia a relatat că s-au produs de asemenea jafuri şi acte de vandalism.

Cel puţin 60 de răniţi şi peste 20 de arestări la manifestaţii la Belgrad împotriva reintroducerii interdicţiei circulaţiei în Serbia

Şeful Poliţiei a declarat miercuri că 23 de persoane au fost arestate, iar 43 de ofiţeri au fost răniţi în timpul protestelor. De asemenea, mai multe maşini de poliţie au fost incendiate şi distruse.

Protestatarii au scandat între altele „Demisia” şi „Stop Vucic”, conform imaginilor difuzate de televiziunile locale.

Criticii preşedintelui îi reproşează şefului statului că a ridicat în mod accelerat măsurile iniţiale de izolare pentru a putea fi organizate alegerile de la 21 iunie, câştigate de partidul aflat la putere.

Conform datelor oficiale, ţara balcanică înregistrează o creştere a numărului de cazuri, de la circa 50 de contaminări înregistrate zilnic cu o lună în urmă la 300-350 în prezent. Marţi, autorităţile sârbe au anunţat decesul a 13 persoane din cauza COVID-19, cel mai ridicat bilanţ cotidian oficial de până în prezent.

Serbia a raportat marţi puţin sub 3000 de cazuri active şi 110 pacienţi în stare critică. Numărul total de decese înregistrate din cauza COVID-19 în această ţară cu aproape 7 milioane de locuitori este de 330.