Serghei Lavrov, despre politicienii care au preluat puterea în Republica Moldova: ”Nu reflectă interesele poporului lor”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că politicienii care au preluat puterea în Republica Moldova nu reflectă interesele poporului lor.

15 feb. 2023, 19:43
Serghei Lavrov, despre politicienii care au preluat puterea în Republica Moldova: ”Nu reflectă interesele poporului lor”
Serghei Lavrov, despre politicienii care au preluat puterea în Republica Moldova

Serghei Lavrov, despre politicienii care au preluat puterea în Republica Moldova. Într-o intervenție în Duma de Stat, Lavrov a afirmat că Chişinăul încearcă să scape de acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale sociale şi economice, prin promovarea ideii că Federaţia Rusă ar plănui o lovitură de stat în Republica Moldova.

Citește și Serghei Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”

Serghei Lavrov, despre politicienii care au preluat puterea în Republica Moldova

Ministrul rus de Externe a mai afirmat că Moscova și-ar dori să aibă relaţii bune cu Republica Moldova.

”Ne dorim să avem relaţii bune cu o Moldovă prietenoasă, cu o Moldovă multinaţională, dar aceasta este, desigur, o stradă cu dublu sens….Politicienii care au preluat acum puterea în această ţară şi care, în general, şi-au declarat aspiraţia de a adera la Uniunea Europeană şi chiar de a se reunifica cu România sau chiar de a cere NATO să le asigure securitatea, aceşti politicieni nu reflectă până la urmă interesele poporului lor”, a declarat Ministrul de Externe.

De asemenea, Serghei Lavrov a afirmat că în Republica Moldova, ”se fac apeluri pentru alegeri anticipate”, dar că aceasta este o ”problemă internă a Moldovei”.

”Dar nu ne face absolut nicio plăcere ca această ţară prietenă să fie folosită în scopuri antiruseşti”, a adăugat Lavrov.

Mai mult, șeful diplomaţiei ruse a acuzat Kievul că încearcă să „încingă cât mai mult posibil” retorica antirusească de la Chişinău, căruia i-ar fi transmis „oarecare informaţii confidenţiale despre provocări şi lovituri de stat” plănuite de Moscova.

”Există o dorinţă maniacală a Kievului şi a celor care îl manevrează să submineze poziţiile Rusiei în cadrul mecanismului ‘5plus2’, care se ocupă de reglementarea transnistreană, precum şi să slăbească legăturile Rusiei cu Găgăuzia, să dea vina pe Rusia pentru toate nenorocirile Moldovei şi să ceară retragerea pacificatorilor ruşi care păzesc uriaşele depozite de muniţii de la Colbasna….Desigur, guvernul (Maiei) Sandu, unde aproape toţi au cetăţenie română la fel ca ea, doreşte să deturneze acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale economice şi sociale, care provoacă din ce în ce mai multă indignare în societate”, a spus Serghei Lavrov.

În cadrul aceleiași intervenții, Lavrov a spus că deşi Chişinăul continuă să afirme că ”trebuie să rezolvăm problema Transnistriei, retragerea trupelor ruse exclusiv prin metode diplomatice”, acesta este împins spre o poziţie total diferită, este împuns ”să suprime cât mai aspru posibil procese publice legitime”, ceea ce i-ar oferi motive să ceară o implicare din partea Occidentului.

Citește și Serghei Lavrov, despre sfârșitul războiului din Ucraina: „Aranjamentul fusese aproape stabilit. Acum, nu se va încheia prea curând”