Serghei Lavrov, noi ACUZE la adresa SUA

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov susține că Statele Unite ale Americii încearcă să "izoleze" Rusia și să o transforme într-o "putere regională", potrivit unui interviu acordat revistei italiene Limes. El a subliniat faptul că toate aceste tentative ale Statelor Unite sunt sortite eşecului.

04 feb. 2016, 10:07
Serghei Lavrov, noi ACUZE la adresa SUA

Washingtonul înțelege și singur, se pare, că nu este posibilă ‘izolarea’ Rusiei sau limitarea influenței ei doar la nivel regional. Nu întâmplător, în același timp cu retorica agresivă la adresa noastră, administrația (președintelui SUA) Barack Obama nu a încetat dialogul cu noi într-o serie largă de probleme-cheie”, a afirmat Lavrov, în interviul pentru Limes, citat de RIA Novosti.

De multe ori, la inițiativa SUA a fost continuat dialogul cu Rusia, căreia i-a fost cerut în mod repetat sprijinul în mai multe probleme, a spus ministrul de externe rus.

CITEŞTE ŞI Serghei Lavrov: Loviturile aeriene ruseşti în Siria nu se vor opri

De asemenea, Lavrov susţine că Moscova a propus întotdeauna Washingtonului ‘dezvoltarea unor relații bilaterale pe baza unui parteneriat corect, fără dictat și constrângere’:

„Atunci când SUA au decis să meargă spre limitarea cooperării — și au optat pentru această cale cu mult timp înainte de criza ucraineană pe care preferă să o prezinte ca pretext pentru aceste acțiuni — noi am avertizat că respectivul drum nu duce nicăieri”, a spus el.

Lavrov a mai declarat că, astăzi,  se poate spune cu certitudine că tentativele de creare a unui model de ordine mondială unipolară au eșuat. El a mai adăugat că asigurarea unei dezvoltări pașnice globale și combaterea eficientă a amenințărilor actuale sunt posibile numai prin eforturi colective, pe o bază solidă a dreptului internațional.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre Rusia şi SUA, acesta a spus că este necesar să fie respectat echilibrul de interese, fără să se pună accent pe câştigul politic pe termen scurt.